Historia De La Psicologia

Páginas: 6 (1398 palabras) Publicado: 1 de abril de 2012
HISTÒRIA DE LA PSICOLOGIA

L’EVOLUCIONISME EN EL NAIXEMENT DE LA PSICOLOGIA CIENTÍFICA


Julien Offroy de La Mettrie va exposar el seu mecanicisme radical en la obra que ens ocupa “El hombre màquina”, assaig en el que interpreta el pensament com el resultat de l’acció dels components del cervell, proposa la continuïtat entre els animals i l’home i ondefensa la idea de que el cos humà és com una màquina i que els estats psíquics estan estretament relacionats amb els físics.
Charles Robert Darwin va determinar que individus de totes les espècies d’éssers vius han evolucionat a partir d’un avantpassat comú mitjançant la selecció natural. El segon text que ens ocupa forma part de la seva obra fonamental, “L’origen de les espècies”, en que vaestablir l’explicació de que la diversitat que es troba a la naturalesa es deu a l’evolució al llarg de varies generacions.
La Mettrie, en el primer text, defensa la seva postura emprista, ja que ens parla que els raonaments que fa els sustenta en observació física i l’experiència: “Se ha podido comprovar que sólo me he permitido el razonamiento más riguroso y obtenido de manera más inmediata , trasmultitud de observaciones físicas que ningún sabio pondra en duda” (La Mettrie, J. O. 1748), contraposada amb la postura racionalista de Descartes, que creu que al coneixement s’hi arriba a través de les idees i del raonament d’aquestes. Descartes creu, a més, que tenim idees innates.
En el text parla de la mecànica de la nostra educació i del procés de coneixement gràcies a la transmissió desons com a signes arbitraris.
Darwin, en el segon text, fa referència a la selecció natural com a la prevalença dels canvis positius per a la supervivència de l’espècie i la destrucció de les variacions que no ho són. Exposa, a més, que les variacions que ni són beneficioses ni són perjudicials les poden incorporar.
La selecció artificial, per a Darwin, és el procés mitjançant l’ésser humàselecciona determinats exemplars d’alguna espècie animal o vegetal per tal de que es reprodueixin. La selecció artificial s’usa en l’agricultura i a la ramaderia. Amb aquest procés es pretén que les espècies que en resultin estiguin millor adaptades a les condicions ambientals a les quals se sotmeten. És a partir d’aquí que Darwin es pregunta: “El principio de selección, que hemos visto es tan potenteen las manos del hombre ¿puede tener aplicación en las condiciones naturales?” (Darwin, C. R. 1859).
Darwin argumenta el seu concepte de selecció natural exposant que les variacions que facin sobreviure a l’individu fins a l’edat reproductiva i per tant aquest individu pugui procrear, tenen més possibilitats de perpetuar-se, cosa que ha observat prèviament que ocorre en la selecció artificial.En el text, Darwin fa referència a la supervivència del més apte, el més adaptat a les condicions del medi però no pas del més fort, ja que no ens parla de competitivitat, de lluita entre els individus de la mateixa espècie per la supervivència ni pels recursos disponibles.
De la concepció que tenia Le Mettrie del coneixement que podem tenir els éssers humans de la natura és la que obtenimmitjançant els sentits, que, gràcies a les paraules i gràcies a elles, a les ciències, podem investigar i conèixer i així podem donar ús a el pensament simbòlic, que és el que ens diferència de les altres espècies animals.
Darwin, també opina que al coneixement prové de l’experiència física, i explica que les espècies estan relacionades les unes amb les altres, ja que per mitjà de la selecció naturalles espècies van evolucionant.
Explica que la naturalesa segueix les seves pròpies lleis i que el que hem de fer es estudiar-les i conèixer-les i que per a estudiar-les hem d’utilitzar les lleis de la naturalesa ja conegudes.
Aristòtil, al meu parer, és el filòsof grec que més s’acosta a la concepció de coneixement de Darwin i La Mettrie. D’orientació naturalista, considerava que l’home forma...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia De La Psicología
  • Historia De La Psicologia
  • Historia de la psicologia
  • "Historia" de la psicologia
  • Historia De La Psicologia
  • Historia De La Psicologia
  • Historia de la psicología
  • Historia Y Psicología

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS