Historia De La Radio En Catalunya En El Siglo Xx

Páginas: 10 (2485 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2012
Història de la ràdio a Catalunya al segle XX: de la ràdio de galena a la ràdio digital

Xabier Climent
Carles Sánchez
Procés de Realització Radiofònica

Índex

Història de la ràdio a Catalunya al Segle XX
Un Poc sobre la autora .................................................... 2 Resum per capítols....................................................... 3-9 Inici i consolidació de laradiodifusió ............................. 3-5 La Radiodifusió en l´etapa franquista ........................... 5-6 El paper de la ràdio a la democràcia ............................ 6-9 Valoració personal..........................................................10 Bibliografia......................................................................11

1

Un poc sobre l’autora:
Rosa FranquetCalvet
  Catedràtica de Comunicació Audiovisual i Publicitat a la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2004, ha rebut el XVI Premi d'investigació sobre Comunicació Audiovisual atorgat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya per la investigació "Assalt a la Xarza. La Batalla decisiva dels medios de comunicació en línia en català ".    Delegada del Premi Möbius Barcelona Multimèdia des de laseva creació el 1995. Directora de projectes del Grup de Recerca en Imatge So i Síntesi (GRISS). Directora del Màster Internacional Comunicació Interactiva: o o o  Telecomunicacions i Multimèdia. Programa Mitjana de la UE (19941998). Avaluadora europea al Sixth Research Framework Programme (FP6). Coordinadora acadèmica de la Opció 1 ª del doctorat. "Continguts a l'era digital: indústries,tecnologia, producció i recepció ". FCCC. UAB. En l'actualitat dirigeix diverses investigacions entre elles cal destacar: o o "Representació de gènere als principals mitjans de comunicació en línia" "La televisió interactiva" finançades respectivament pel Ministeri de Afers Socials i l'Institut de la Dona i pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya.

Quinze anys després de publicar la història de laràdio a Catalunya, la catedràtica Rosa Franquet presenta aquesta obra, un encàrrec del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya en motiu de la celebració, durant l'any 1999, del 75 aniversari de la ràdio a Espanya. El llibre repassa l'evolució d'aquest mitjà en tres apartats: començament i consolidació, l'etapa franquista i la ràdio una vegada superada la dictadura.

2

Resum percapítols
Inici i consolidació de la radiodifusió  De la radioafecció a la radiomania
A aquest apartat, l´autora intenta explicar com comença a Catalunya la sensibilització cap al mitjà de la ràdio, ja que avanç era un mitjà poc utilitzat que poc a poc va anar evolucionant fins a ser un mitjà molt utilitzat i fins i tot adictiu; tot açò en part gràcies a la funció comercial del mitjà.

 Lesprimeres mesures legislatives (1907-1930)
Amb el anàlisi de les primeres mesures legislatives, l´autora dibuixa uns inicis delicats, basats en el règim de monopoli impulsat per l´estat, que mostra d´aquesta manera la importància del sector radiofònic. Aquests inicis es troben afectats per els diferents fets històrics ocorreguts a Catalunya, com la proclamació de la República Catalana entrealtres.

 Ràdio Barcelona, l´estació primera i Ràdio Associació
Sobre aquesta emissora històrica, junt a Ràdio associació, s´explica els primeres passos del sector. Com encara son els primers anys de la ràdio, el mitjà té bastants limitacions de tipus tècnic. El 1930 destaca perquè a Ràdio Barcelona es proclama la República Catalana. En aquest període, en el qual els grups socials i políticsaccedeixen a les emissores de tot Catalunya, la ràdio tindrà l’oportunitat d’iniciar-se com a instrument de comunicació política. Durant la república es consolida com a mitjà de masses.

 La radiodifusió durant la segona República
Aquest mitjà s´expandeix per quasi totes les ciutats de Catalunya durant aquest període, ja que hi havia almenys una emissora per ciutat. A més, es creen emissores de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Radio en la segunda mitad del siglo XX
  • La Historia Siglo Xx
  • Historia del siglo xx
  • Historia del siglo xx
  • Historia del siglo xx
  • Historia Del Siglo Xx
  • Historia Del Siglo Xx Chileno
  • Capitulo Historia del siglo xx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS