Historia De L'Art, Roma

Páginas: 9 (2233 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2012
Art clàssic: Roma
1. Referents històrics
El segle VIII a. C, la península Itàlica estava habitada per diferents pobles: entre els quals estaven els sabins i els llatins, que van fundar, a l’any 753 a. C, Roma, que es va convertir en la capital d’un dels imperis més poderosos.
La història de Roma es divideix en:
a) Monarquia (753-509 a. C): Etapa governada per reis, els tres últimsd’origen etrusc, un poble estranger que en els segles VIII i IV a. C va habilitar la zona de la Toscana i va deixar una empremta artística en l’evolució de l’art romà.
b) República (509-31 a. C): S’inicia després de l’expulsió dels etruscs, en la qual els romans van dur a terme la conquesta i la colonització d’altres territoris.
c) Imperi (31 a. C-476 d. C): Etapa en que, davant de laimpossibilitat de governar un territori tan gran, s’opta per establir un nou sistema polític, liderat per un emperador, i es divideix el territori en províncies. El segle V, les tribus bàrbares iniciaren la reconquesta dels seus dominis i assetjaren l’Imperi, fins que el rei dels hèruls va derrotar a l’emperador Ròmul Augústul i posà a fi l’Imperi Romà d’Occident.
El poble romà va rebre la influènciacultural de la civilització etrusca i de la cultura grega. L’art va ser un instrument de l’ostentació del poder, i es van construir edificis públics i privats a les ciutats conquerides.
Amb l’aprovació de l’Edicte de Tessalònica, les creences politeistes de la Roma clàssica van ser substituïdes per cristianisme.

2. Localització i evolució artística
Entre els antecedents de l’art romà, hi hal’art etrusc.
Més tard, Roma va estendre el seu domini polític i cultural per totes les terres mediterrànies.
S’ha diferenciat l’art romà en dos períodes:
a) El Republicà (segles III-I a. C) on s’observa la influència cultural grega i etrusca.
b) L’Imperial (segles I a. C) quan s’inclou l’art tardoromà iniciat al segle III d. C.

3. L’art etrusc com a antecedent
Referentshistòrics
Era un poble que, al segle X a. C, va instal·lar-se a les valls i els turons del territori que correspon a la Toscana actual. El segle VIII a. C, els etruscs comerciaven amb les colònies hel·lèniques de la magna Grècia i amb altres, com els llatins o els sabins.
La cultura etrusca és una interessant barreja d’art grec i art oriental, la qual va determinar bona part de l’art romà. Totes lesmanifestacions de l’art i l’arquitectura etrusca van estar dominades per les creences religioses i pels ritus funeraris.

L’arquitectura etrusca
L’estudi de l’arquitectura etrusca és imprescindible per entendre l’evolució de l’arquitectura occidental. L’ús de l’arc i la volta, dos elements arquitectònics d’origen mesopotàmic, van arribar al continent europeu a través de l’art etrusc, i esconvertiren en la base tècnica de l’arquitectura romana.
En l’àmbit religiós l’arquitectura etrusca destaca per dos tipus de construccions: les tombes i els temples.
Les tombes
Són els únics edificis dels quals han quedat restes significatives. Aquestes construccions de pedra van formar part dels ritus funeraris.
Les tombes etrusques estan cobertes per una construcció de fileres de pedres, aquídemostra l’alt nivell tècnic en l’ús de l’arc i de la volta.
Els temples
Presenten un estat de conservació molt deficient, perquè, encara que la part inferior era construïda amb pedra, la resta era amb materials no duradors, com la fusta i el maó.
Se sap que aquests edificis tenien planta quadrangular, descansaven sobre un podi alt i tenien un pòrtic de columnes, darrere del qual hi solia havertres portes que conduïen a tres cel·les paral·leles dedicades a les tres divinitats etrusques principals.
Els etruscs donaven més importància a la façana d’entrada realçada per mitjà del profund pòrtic columnari i les escales que hi donaven accés. El sostre amb coberta de dos aiguavessos i decorat amb frisos escultòrics i estàtues de terracota als extrems.
L’ús de l’ordre toscà, un ordre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Roma història de l'art
  • Historia de l'art clàssic: roma
  • Historia de l'art
  • historia de l'art
  • Historia de l'art
  • Història de l'art
  • historia de l'art
  • història de l'art

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS