Historia Del Arte. Atena Niké

Páginas: 4 (795 palabras) Publicado: 5 de octubre de 2012
ATENA ÀPTERA O ATENA NIKÉ



A) Context cronològic, històric i cultural

Atena Niké es un temple de l'època clàssica (S.V-IV a.C) commemora la victòria sobre els perses a la batalla de“Salamina” l'any 448 aC. Esta situat al costat dels propileus que donen accés al conjunt d'edificis sagrats que conformen l’Acròpoli. Va ser construït per Cal•lícrates, i esta fet com en el cas del partenó demarbre de la pedra del pentèlic.
Aquesta etapa esta marcada per la fi de les guerres Mèdiques(499-449) on els perses van perdre la guerra contra els grecs, i va guanyar Atenes. Aquesta victòria lapodem relacionar amb la construcció del Partenò i Atena Niké, però el període clàssic comença abans del 479 a.C quan la lliga antipersa es reconstitueix sota el lideratge atenenc. A nivell culturalpodem dir que era la època de Sòfocles i el filòsof Protàgores que deia que el home es la mesura de totes les coses, i això ho podem veure reflexat en aquest temple.

B) Estil i característiquesAtena Niké és una obra que pertany a l'estil grec clàssic.
Les seves característiques es basen en els conceptes com home, natura, raó, harmonia i bellesa. Aquests conceptes son pilars molt importantssobre els quals es fonamenta la creació creativa de l'art grec. El art grec busca un entorn natural, relacionat amb rituals religiosos que al mateix temps tenien relació amb el entorn del voltant.
Elsistema constructiu era l'arquitravat per la qual cosa hi predominaven les línies rectes. El caràcter de aquest edifici era plenament Jònic,hi podem veure la simetria i les proporcions, ja que era unedifici de proporcions humanes. Un altre característica de l'art grec seria que els edificis estaven estucats i pintats de colors vius.


C) Anàlisi formal

Atena Niké és un temple Jònic deplanta rectangular amfipròstil (amb pòrtic de columnes amb dues façanes) i tetràstil (amb quatre columnes davant). Estava sobre una plataforma elevada per tres esglaons. Quan s'entra a l'Acròpoli per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Atena Niké
  • Atena Niké
  • Atena Niké
  • ATENA NIKE
  • Atena Niké
  • atena nike
  • atena nike (cat.)
  • fitxa tècnica atena niké

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS