Historia del Arte

Páginas: 6 (1367 palabras) Publicado: 14 de junio de 2013
23/ 04/ 2013


Mesopotàmia


*Bibliografia:

H. Frankfort, Arte y arquitectura del oriente antiguo, Madrid, Cátedra

J. Alvar, Las claves del arte mesopotámico y persa, Barcelona, Arín, 1989

C. Martínez et alt., Historia del arte antiguo en Egipto y Próximo Oriente, Ramón Areces, Madrid, 2009



El gran problema de l'estudi de Mesopotàmia és la seva variabilitat respecte lesdiverses cultures que la conformen.

Són dos cultures fluvials molt potents – Egipte vinculada al Nil i Mesopotàmia al riu Tigris i Èufrates –. El nom de Mesopotàmia significa precissament, terra entre dos rius i correspon aproximadament a l'actual estat d'Irak, i depenent de la cronologia també inclou les terres veïnes.

Podem dir que al sisè mil·lenni abans de Crist trobem els origens del'art mesopotàmic.

La diferencia fonamental entre aquestes dues cultures és la variabilitat. Egipte té una continuitat política, religiosa, cultural... a llarg de més de 3000 anys i per tant això implica una continuitat artística molt remarcable. A Egipte guanya la continuitat. En canvi, a Mesopotàmia hi ha un substract geogràfic comú que dóna una certa cohesió a les civilitacions establertes enaquest territori, però en aquesta terra entre dos rius es van instal·lant tota una sèrie de pobles diferents, cadascú amb la seva cultura – a Egipte, tots s'adaptaven a la cultura egípcia –, i per tant existeix una variabilitat, tot i que de vegades no conviuen i es substitueix un poble per un altre.

Pel que sabem avui, el primer poble important que es va instal·lar en aquesta terra entre dosrius, ja en la època prehistòrica, va ser el poble sumeri, Súmer, que sembla que era un poble que provenia dels deserts de l'Iran. Els sumeris, per tant, el que fan es protagonitzar les últimes fases del període prehistòric i el primer de l'històric → abans del moment històric de Mesopotàmia, hi ha tota una sèrie de cultures establertes a Mesopotàmia. Sembla que els últims períodes de l'èpocaprehistòrica ja eren dominats pels sumeris, tot i que no se sap exactament quins canvis polítics hi van haver, com es passa exactament del període prehistòric a l'històric. Cap al 2900 a.C., Súmer comença a dominar Mesopotàmia, tot i que abans d'aquesta data totalment convencional, els sumeris ja eren a Mesopotàmia. El que sí que se sap és la manera en que els sumeris van organitzar el paísespecialment al tercer mil·leni. Seguint una analogia amb el món grec, s'acostuma adir que els sumeris el que fan és organitzar Mesopotàmia a base de ciutats-estats, de les quals les més importants són les següents: Ur, Uruk, Lagash, Nina, Uma, Nipur, Kish, Girsu. Aquesta idea de ciutat estat és vàlida només parcialment, vàlida si tenim en compte que es tracta simplement d'una analogia aproximada. Lesciutats-estats sumèries no són com les gregues, a Grècia trobem unes polis que estan dominades per un cor de ciutadans que formaven part del govern, en canvi a Súmer la ciutat no es basa en els interessos dels ciutadans, sino el que trobem és q la ciutat i el seu territori pertanyen a una divinitat, aquest territori és explotat per una població que no participa en el govern, qui dominava les ciutatssúmeries eren monarquies teocràtiques.

L'arquitectura sumèria, tant la del període prehistòric com la del període històric, crea, bàsicament, temples. L'inici de l'arquitectura sumèria que és l'inici de l'arquitectura mesopotàmica es basarà en la construcció de temples. No sabem com era aquesta arquitectura amb la precisió que ens agradaria → contràriament al que passa a Egipte que quan elstemples eren importants es feien amb pedra, a Mesopotàmia no trobarem arquitectura ni amb pedra, ni amb fusta, eren dos materials molt escasos, així que construiran amb fang de dues maneres diferents: assecat al sol – blocs de tova -, assecats al forn – blocs de maó –. La utilizació d'aquests materials que són molt menys ressistents que la pedra, condiciona la imatge exterior, però també la interior...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia del arte Arte gotico
  • Historia del arte Arte en India
  • Historia del arte arte impresionista
  • Historia del arte
  • Historia del arte
  • Arte islámico, historia del arte
  • Historia del arte
  • historia del arte-arte islamico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS