Historia del arte

Páginas: 23 (5502 palabras) Publicado: 6 de marzo de 2014
Esther Raja de la Rosa Història de l'art
B2nB
ROMA
Context històric

La Roma clàssica es va desenvolupar des de l’actual Roma cap a la península Itàlica, el nord d’Àfrica i la península Ibèrica, i formant un imperi. La cultura romana sorgeix al segle VII a.C fins l’any 476 d.C i es pot distingir tres grans períodes històrics:

La monarquia(s.X -509 a.C.), ..
Larepública (509-31a.C), L’Imperi romà (31-s.V a.C),

Arquitectura romana


L’arquitectura romana és pragmàtica i funcional que es superposa a l’esteticisme i bellesa dels grecs a causa es desenvolupa en major proporció l’arquitectura que qualsevol altre art. Els enginyers són anònims, no són considerats artistes.

L’art romà és eclèctic, assimila aspectes d’altres poblesL’art romà va afegir innovacions com els ponts, els aqüeductes i els amfiteatres. Els materials de construcció que van utilitzar eren materials més consistents i barats com el morter romà, que permetia la construcció de l’arc i la volta. A causa de la seva falta d’estètica solien decorar-lo en pintures. També usaren el maó, la pedra i la fusta i de tant en tant el marbre. Utilitzen tant elsistema arquitravat grec de columnes o pilars i entaulaments com l’arc de mig punt, les voltes de canó,d’aresta i les cúpules com sistemes constructius. També empren l’arc i la llinda de forma conjunta
L’art romà busca la construcció monumental quan té l’objectiu la propaganda de qui ha pagat amb la finalitat d’imposar-se als pobles vençuts. Donen una especial importància als interiors a diferènciadels grecs, creen espais interns dinàmics i amb amplitud espacial. A Roma l’arquitectura civil té major importància que l’arquitectura religiosa.

L’arquitectura religiosa.. Es distingeixen dos tipus de temples, els rectangulars i els circulars.
Els temples rectangulars. Segueix el model grec però amb algunes diferències. Es construeix sobre un podi i s’accedeix per una única entrada frontal iuna escalinata única. Per tant es remarca la importància de la façana. La pronaos és més profunda i desapareix l’opistòdom. La cel.la pot estar dividia en tres naus quan està dedicat a una triada. Els temples són pròstils i pseudoperípters(columna adossada al mur).
Temples circulars. Deriven del tholos grec. No són els més comuns.
Els monuments funeraris que existien eren:
Els columbaris, esdipositaven les cendres en urnes i aquestes dins unes criptes.
Els mausoleus, eren tombes de proporcions monumentals
L’arquitectura romana amb major rellevància fou l’arquitectura civil.
Les vivendes romanes.
La domus era l’habitatge urbà de les famílies benestants. Són de planta rectangular estructurades al voltant d’un pati central. Deriva de la casa etrusca.
Insulae, eren blocs de casesdins les ciutats, es construïen al voltant d’un pati rectangular i descobert.
Villae, eren cases rurals. Tenien una estructura similar a la domus encara que més grans, importància al jardí. Dues funcions: esbarjo pels ciutadans rics, decorades amb frescos i mosaics, per altra banda podien ser unitats d’explotació agrària.
Els Palaus, eren residències imperials
Lesconstruccions administratives. Construccions destinades a la reunió
La cúria.
-La basílica, edifici administratiu públic de caràcter multifuncional
Edificis recreatius
El teatre, era un edifici destinat a la representació teatral però amb un ús polític: entretenir a les masses, transmetre consignes polítiques, propaganda. Deriva del teatre grec però amb la diferència queés una construcció exempta, situen el teatre sobre una infraestructura de galeries cobertes amb voltes de canó. Possibilitaven la ràpida entrada i sortida del públic. El teatre constitueix per una grada, una orquestra semicircular i una escena més gran. La planta i l’orquestra són semicirculars perquè no tenien la part del cor, l’escena és més gran, és alta i rectangular amb una amplada similar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia del arte Arte gotico
  • Historia del arte Arte en India
  • Historia del arte arte impresionista
  • Historia del arte
  • Historia del arte
  • Arte islámico, historia del arte
  • Historia del arte
  • historia del arte-arte islamico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS