Historia Del Arte

Páginas: 13 (3022 palabras) Publicado: 27 de enero de 2013
Tema 10. L’art gòtic

|Enunciats |


1. Situeu en la línia del temps les obres següents:

Catedral de León, pòrtic de Reims, catedral de Chartres, Capella Scrovegni, El matrimoni Arnolfini, Llotja de València, catedral de Burgos, El jardí de les Delícies, catedral de Toledo, Mare de Déu dels Consellers


2. Analitzeu formalment aquesta obra, relacioneu-la amb el seucontext històric i feu-ne una valoració.


Catedral de Chartres

Obra del mestre de Chartres, es va construir entre 1191 i 1220 en estil gòtic. El material de construcció és la pedra i el sistema constructiu principalment voltat. Medeix 130,20 x 64 x 32,90




















L’edifici és de planta de creu llatina amb el cos principal de 28 metres. Organitzat en tres naus.La capçalera, situada l’est. té un deambulatori radial amb cinc capelles semicirculars. La boveda central té 36 m de altura. Aquesta està sustentada per arcbotants en l’exterior. Es suprimeix la tribuna quedant solament tres nivells en l’alçat de la nau; arcades, trifori y finestrals. Un rosetó que repeteix la estructura de la porta principal y que alberga un dels millors conjunts de vidrieresmedievals que es conserven.

3. Basílica de Santa Maria del Mar (Barcelona).

a. Situeu l’obra en el context cronològic, històric i cultural corresponent

El segle XIV és el gran segle de l'arquitectura gòtica catalana: es comença la construcció de nombrosos edificis religiosos i civils. I és en aquest moment quan es manifesta la seva originalitat. Les catedrals de Barcelona, Girona iTortosa, la Seu de Manresa, les esglésies de Santa Maria del Mar i Santa Maria del Pi i la del monestir de Pedralbes a Barcelona denoten una mateixa preocupació: la creació d'un espai unitari, diàfan, amb el mínim de separacions visuals que compartimentin la planta de l'edifici.







b. Digueu a quin estil pertany l’obra i enumereu cinc característiques formals o conceptuals d’aquest estil- Pertany a l’estil gòtic. Estil construït en l’àmbit urbà.

- Catedrals com a construcció més important

- Sentit ascensional de les formes i intensa lluminositat

- Volien apropar la divinitat a l’home

- Preeminència de la temàtica religiosa en la pintura i l’escultura.

c. Descriviu el tipus de planta, les parts dels espais interior i exterior, els elements desuport (pilars, columnes...) i els suportats (tipus de volta, arcs...). Localització.

La planta és de saló. A l'exterior no hi ha arcbotants, sinó contraforts entre els quals s'instal·len les capelles laterals. Només a la façana trobem els elements típics de l'estil: pinacles rematant els contraforts que emmarquen la portalada, gablets que coronen el portal, traceries a les finestres i un granrosetó. D'aquesta manera, el temple queda envoltat d'un mur continu i massís, molt allunyat de les estructures articulades del gòtic francès; però a l'interior, la sensació és la d'un gran saló, ampli i espaiós.

d. Comenteu el significat i la funció de l’obra

L’edificació de Santa Maria del Mar s’inscriu en el procés d’expansió urbana i d’intensa activitat constructiva que va experimentarla ciutat de Barcelona durant el segle XIV. Al mateix lloc hi havia hagut un temple anterior, que havia estat consagrat a la devoció marina i que, amb el desenvolupament de la ciutat es va anar fent insuficient. Gràcies al coneixement econòmic derivat de l’expansió catalana pel Mediterrani, al segle XIV se’n va poder construir un de nou al mateix emplaçament. El lloc on s’aixecà el temple va serenterrada, al segle IV, santa Eulalia, patrona de Barcelona.

e. Enumereu cinc obres de l’època medieval

Catedral de Lleó, llotja de València, Mare de Déu de Sallent de Sanaüja, la Cappella degli Scrovegni i el matrimoni Arnolfini.





http://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_del_Mar




4. Analitzeu formalment i estilísticament aquesta obra. Expliqueu-ne el seu significat i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia del arte Arte gotico
  • Historia del arte Arte en India
  • Historia del arte arte impresionista
  • Historia del arte
  • Historia del arte
  • Arte islámico, historia del arte
  • Historia del arte
  • historia del arte-arte islamico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS