Historia Del Matarranya

Páginas: 10 (2440 palabras) Publicado: 7 de junio de 2012
TREBALL DE RECERCA
La varietat dialectal del Matarranya
Guió
1. Introducció
2. Localització del Matarranya
3. Breu historia
4. Estudi del dialecte
5.1. Característiques
5.2.1. Fonètica
5.2.2. Etimologia
5.2. Comparativa català – dialecte
5.3. Comparativa castellà – dialecte
5.4. El dialecte i el marc legal
5.5.3. Enl’educació
5.5.4. En l’àmbit jurídic
5.5.5. En la vida quotidiana
5. Part pràctica: Elaboració d’un petit diccionari

1. Introducció
2. Localització del Matarranya

La localització d’un territori és un factor molt important a tenir en compte a l’hora de començar un estudi lingüístic de la zona, ja que influeix molt a la creació i a l’evolució d’un dialecte.
Perexemple; un relleu molt accidentat aïlla la gent i, per tant, el dialecte queda estancat. En canvi, una zona de pas es veu més influenciada per les diverses llengües que l’envolten.
El Matarranya és una comarca aragonesa, situada a l’est de la província de Terol. Limita al nord amb Baix Aragó- Casp, a l’est amb la província de Tarragona, al sud amb la província de Castelló i a l’oest amb el BaixAragó.
El Matarranya se’l coneix també amb el nom de “la Franja” i la llengua dels municipis és un dialecte del català, aquest dialecte té com a tret característic la utilització de préstecs lingüístics de les dues llengües que l’envolten, que són el català i el castellà
La seva capital administrativa és Vall-de-roures i Calaceit és la cultural.
El seu territori correspon aproximadament amb laconca del riu Matarranya i amb la part aragonesa de la conca del riu Algars.
Antigament la comarca estava unificada, però més tard al 1996 es va aprovar una llei ( la 8/1996, Delimitació comarcal d’Aragó) que la dividia en 3 parts:
1) Matarranya. Està format pels següents pobles: Arenys de Lledó, Beseit, Calaceit, Fórnols, la Freixneda, Fontdespatla, Lledó, Massalió, Mont-roig, Pena-roja deTastavins, la Portellada, Queretes, Ràfels, Torredarques, la Torre del Comte, la Vall del Tormo, Vall- de-roures, Valljunquera.
2) Baix Aragó. Està constituït per: Aiguaviva de Bergantes, Bellmunt de Mesquí, la Canyada de Beric, la Codonyera, la Ginebrosa, la Sorollera, la Torre de Vilella (també hi ha localitats de parla castellana)
3) Baix Aragó- Casp. Els pobles pertinents són: Faió,Favara, Maella, Nonasp (també hi ha localitats de parla castellana).
Administrativament s’estructura d’una manera diferent. Es poden distingir dues províncies: la de Saragossa (amb les localitats de Faió, Nonasp, Favara i Maella) i la de Terol (amb la resta de poblacions).
Els rius que passen pel Matarranya són: El Tastavins, L’Algars i per últim el que dona a la comarca, el riu Matarranya.Antigament la presència dels rius va afavorir que la zona es poblés ja que era propici per al conreu. Actualment el conreu no té tanta importància a causa de que molta gent ha emigrat a les ciutats.
És una terreny muntanyós, no obstant podem trobar diferents zones bastant homogènies entre elles.
Podem dividir el territori en tres blocs:
* Zona del Matarranya mig. Té un relleu bastant irregularperò apareixen zones planes. L’altura no sobrepassa els 500 m.
* Zona de Moles i Pinedes. Aquesta àrea presenta un relleu muntanyós on dominen les moles i estan cobertes d’abundants pinedes. L’altura oscil·la entre els 500 i els 1000 m.
* Zona dels Ports. Té un relleu més accidentat i trobem altures pròximes als 1400 m.
Les precipitacions varien molt de nord a sud, ja que passen de la zonamés alta com són el Ports, a la zona més baixa, la depressió de l’Ebre. En la zona muntanyosa, les precipitacions solen caure en forma de neu.
Un altre característica de les precipitacions és que són molt irregulars. Ja que poden haver anys molts secs i d’altres amb generoses pluges. Es tracta de cicles, un tret característic del clima mediterrani.
En quant a les temperatures també ens...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • Historia de los sin historia
  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS