Historia Dictadura Primo de Rivera hasta la Guerra Civil

Páginas: 14 (3359 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2013
Dictadura Primo de Rivera (1923-1930)
Cop de estat:
Es deriva a partir de la crisis d’Annual, tensió social i inestabilitat política. Primo de Rivera es presenta com a solució de tots aquest problemes provocats per el Govern anterior, va tenir tanta influencia que va tenir el suport dels militar polítics més propers a la monarquia i una part de classes dirigents.
Els seu objectiu veritableera evitar que el regim polític acabes democratitzant-se.
Dictadura:
1º Fase: Directori militar fins el 1925, van formar part grans personalitats com Jose Calvo Sotelo, ministre d’hisenda, o Eduard Aunós, ministre de treball.
2º Fase: Directori civil, però els militar exercien una gran influencia, i el regim mai va deixar de ser una dictadura. Al 1927 es va crear l’ Assemblea NacionalConsultiva , per escollir el membres del govern a partir de designacions entre ciutadans pertanyents a les grans institucions publiques i corporatives.
Característiques:
Econòmiques:
Intervencionisme estatal i dirigisme econòmic. Causa de la bona conjuntura econòmica del feliços anys vint Primo de Rivera va iniciar un programa de foment econòmic, basat en la nacionalització d’importants sector del’economia i la intervenció estatal. L’estat hi va assolir un protagonisme notable gracies al foment de les obres publiques(ferrocarrils, carretes, plans hidroelèctrics, etc.)
El govern aprova un decret de protecció d’indústries nacional, proporciona ajudes aquelles empreses que no podien competir amb l’exterior, una del grans monopolis de l’època va ser Telefònica Nacional i companyia Campsa depetroli.
En el terreny Agrari es va promoure el regadiu a traves de la creació de conferencies hidrogràfiques, per aprofitar els recursos hídrics espanyols.
En el 1929 es organitza la Exposició Internacional a Barcelona amb la finalitat de mostrar la millora econòmica de la dictadura i atreure la burgesia cap el regim.
En el terreny social de la dictadura es va crear L’Organitzacio CorporativaNacional, que agrupava amos i obres(sindicalisme vertical) i regulava els conflictes laborals per el mitja dels comitès paritaris, formats per un nombre igual d’amos i d’obrers.
Polítiques:
Suspensió de la Constitució.
Prohibició dels partits i dels sindicats. Crea un partit únic, Union Patriòtica, d’ideologia indefinida que només tenia l’objectiu de proporcionar suport social a la dictadura.Els afiliats d’aquest partits procedien dels conservadorisme, funcionaris d’administració i cacics.
Persecució del catalanisme. Aplica un decret de repressió del separatisme que va iniciar u procés de desmantellament de les institucions publiques i privades catalanistes. La Mancomunitat fou abolida, i es van clausurar un bon nombre d’institucions catalanistes. Es prohibir l’ús de la llengua,per aconseguir castellanitzar la vida publica, fins i tot l’ús de la bandera catalana va quedar prohibida, així com celebracions del 11 de setembre i els Jocs florals. Va imposar censura a la premsa diària a la publicació de llibres i va depurar el magisteri i les institucions educatives vinculades a la Mancomunitat, va arribar al extrem de produir una persecució al Futbol Club Barcelona, per culpade la xiulada al himne espanyol al inici d’un partit d’homenatge a la Orfeó Català, creant que clausuressin el camp durant sis mesos.
Solució del problema marroquí: Alhucemas. Durant la dictadura Primo de Rivera es va centrar amb el conflicte del Marroc, en el 1924 va assumir personalment les forces militars establertes al Marroc i amb França van organitzar el desembarcament d’Alhucemas al1925. Després d’unes quantes derrotes Abd el-Krim es va entregar a les autoritats franceses al 1927.
Oposició:
Catalanistes, Republicans, Moviment obrer, Intel·lectuals van criticar la dura excessivitat del regim.
Alguns dels dirigents van participar en conspiracions militar, com el complot anomenat La Sanjuanda que va tenir lloc en el 1926.
La dictadura també va exercir un for control sobre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Dictadura De Primo De Rivera
  • La Dictadura De Primo De Rivera
  • La dictadura de primo de rivera
  • Dictadura de primo de rivera
  • La Dictadura De Primo De Rivera (Resumen)
  • La Dictadura De Primo De Rivera
  • Dictadura De Primo De Rivera
  • Dictadura Primo de Rivera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS