historia económica. La gran divergencia

Páginas: 3 (704 palabras) Publicado: 25 de septiembre de 2014
Per Gran Divergència entenem el canvi social i econòmic que es va produir a diferents països. El problema és identificar quan va començar aquesta divergència. Hi han dues postures diferents: laprimera, que va començar abans de la Revolució Industrial i, la segona, que va ser amb la Revolució Industrial (entre 1760 i 1830).

La raó per la qual es pensa que es va produir abans de la RI ésperquè els salaris reals a l’Europa del Nord eren més alts que els de la resta d’Europa i d’Àsia (postura defesa per l’economista Adam Smith). Això va ser possible gràcies als canvis realitzats per lapoblació.
El canvi demogràfic: Europa del Nord va retardar l’edat de matrimoni i va controlar la taxa de natalitat voluntàriament. Com a conseqüència van augmentar la renda per càpita ja que disposavend’un nivell més alt de consum i de benestar.
La revolució industriosa: la població, que cada vegada volia consumir més, va començar a treballar més. Van començar a treballar quasi tots els membres de lafamília per a disposar de més jornals i així augmentar els ingressos familiars.
La proto-indústria: la població rural, per tal d’incrementar els ingressos, va començar a produir al domicili en llocde fer-ho a les fàbriques. Això va provocar que les famílies incrementaren els seus ingressos i les indústries tingueren que abaratir costos disminuint la qualitat dels teixits o productes que venienper tal d’incrementar les seves vendes.
La revolució agrícola: amb el reconeixement de les terres als camperols, va aparèixer l’ incentiu d’invertir en elles i es va convertir en un actiu que espodia vendre o hipotecar, en lloc de ser només propietat del senyor feudal.
A l’Europa del Nord, la terra es treballava de manera diferent al món mediterrani. Aquesta es dividia en parcel•les llargues iestretes per a que els camperols tingueren una, com a mínim, per a poder treballar-la i, el sistema de cultiu era biennal,un any es cultivava cereal i a l’altre es deixava descansar; o triennal,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La gran divergencia
  • La gran divergencia
  • historia de la gran divergencia
  • la gran historia
  • La Gran Historia
  • la gran historia
  • La gran historia
  • La Gran Historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS