historia españa

Páginas: 10 (2279 palabras) Publicado: 2 de abril de 2013
La dictadura de Primo de Rivera (1923-1930)

En un context de crisi política i social, el 13 de setembre del 1923 el capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera, declarà l’Estat de guerra i es va dirigir al monarca per exigir que el poder passés en mans dels militars. Alfons XIII va acceptar un directori presidit per Primo de Rivera, que va suspendre el règim constitucional.

Causesdel cop militar

Primo de Rivera i els sectors que li van donar suport (militars, polítics propers a la monarquia i una part de les classes dirigents) van justificar la seva acció com una solució per posar fi a la crisi política i a la conflictivitat social que presentava el país. Entre les causes que els colpistes van utilitzar per justificar la necessitat de capgirar la situació cal destacar:la inestabilitat i el bloqueig en que es trobava el sistema polític parlamentari (així com el seu desprestigi derivat del continu frau electoral), la por a una revolució social davant de la conflictivitat social i el perill de la fragmentació d’Espanya a causa de les tendències separatistes.

Així, el director va anunciar per mitjà d’un manifest amb pretensions regeneracionistes la fermavoluntat d’acabar les pràctiques caciquistes i de posar fi a la corrupció política, la indisciplina social i les amenaces a la unitat nacional. Però, tot i aquest missatge populista i renovador els objectius de de Primo de Rivera, com alguns historiadors apunten, eren més aviat evitar que el règim polític acabes democratitzant-se. Efectivament, l’últim govern de concentració de Garcia Prieto preteniaper una reforma de la Constitució, de la Llei electoral, del sistema de torn de partits i de les relacions de treball, així com la limitació dels poders del rei. A més, cal tenir en compte que en la decisió de Primo de Rivera, així com en el suport de l’exèrcit i en el ràpid vistiplau del rei, hi va influir també el desig d’evitar que les Corts exigissin responsabilitats pel desastre d’Annual.``Primo de Rivera va copiar models feixistes italians´´

La reorganització de l’Estat

La dictadura de Primo de Rivera va tenir dues fases succesives:

1923-1925 governa directori militar
1925-1930 directori civil (format per ministres civils, però els militants segueixen sent importants i el règim no va deixar mai de ser una dictadura)

Mesures de directori militar:
Mostren el seucaràcter dictatorial -suspensió de la constitució del 1876
-Tancament de les corts
-dissolució de les cambres legislatives
-cessament de les autoritats civils
-prohibició deles activitats dels partits polítics i
dels sindicats excepte PSOE i UGT
-censura de premsa
-militarització de l’ordre públic
-repressió del’obrerisme més radical
-s’elabora un estatut municipal i un de provincial i
es van dissoldre els ajuntaments que van ser
substituïts per unes juntes integrades pelscontribuents més importants de cada localitat.

La pretesa regeneració va quedar en una gran farsa perquè es van suspendre tots els mecanismes electorals i la renovació política es va limitar al canvi d’uns cacics per uns altres.

Durant la primera etapa de la dictadura el conflicte del Marroc va centrar l’interès de Primo de Rivera, que va assumir personalment l’Alt comissionat del Marroc...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia De España
  • Historia de españa
  • historia de españa
  • historia de españa
  • Historia de españa
  • Historia De España
  • Historia De España
  • Historia De España

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS