Historia - La Societat Tradicional

Páginas: 2 (365 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2012
A principis del segle XIX comencen els canvis institucionals a Espanya. Succeeix la revolució liberal, i com a conseqüència, es dóna una homogeneïtzació del dret, igualant els diferents estamentssocials en un mateix subjecte. El seu objectiu eren reformar les institucions de caràcter feudal i realitzar les transformacions necessàries de tipus capitalista. Els canvis institucionals van tenir laseva base en els legisladors de Cádiz (1812) que va coincidir amb dos importants esdeveniments: la pèrdua de les colònies americanes i les contínues guerres. Tot el procés va arribar al seu punt mésàlgid a l’any 1837, quan amb una Reial Ordre va abolir els dret feudals, inclosos els demes que cobrava l’església.

Aquests canvis van tenir repercussions sobre la reducció dels costos de transacció,definició dels drets de propietat, la consecució de la igualtat jurídica, l’ampliació del mercat i la construcció d’un nou sistema tributari. Per tal d’aconseguir aquests canvis s’havia de partir dela igualtat de tots els individus davant la llei. Per tant, la necessitat de crear lleis legislativa per afavorir aquesta igualtat.

Els canvis institucionals van tenir efectes molt positius sobre elcreixement econòmic. La igualtat dels individus davant la llei, la simplificació de l’administració de justícia, definició dels drets de propietat i l’obertura del mercat van aconseguir un ràpidaaproximació entre les expectatives d’una major rendibilitat individual i l’assoliment de l’increment de rendibilitat social.

Cal tenir present, que amb la llibertat contractual dels arrendaments i lasupressió de totes les formes de vinculació de la propietat es van aconseguir impulsar el mercat. A través d’aquests canvis es va aconseguir que la terra entrés en el mercat i, per tant, potenciar elcreixement econòmic.

Per altra banda, a Catalunya tots aquests canvis institucionals van tenir un impacte inferior. Això era degut a què el feudalisme es va reformar amb anterioritat. S’ha de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Societat Tradicional
  • Historia tradicional
  • historia tradicional
  • Historia de la Medicina Tradicional China
  • Historia nueva y tradicional
  • Historia de la medicina tradicional china
  • Periodización tradicional de la historia
  • Concepcion Tradicional Dela Historia Del Derecho Del Trabajo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS