historia mossos d'esquadra

Páginas: 12 (2965 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2014
Tema A.1: Història de Catalunya i de la policia (part I):
De la formació de Catalunya al segle XVIII

1. L’antiguitat a Catalunya
L’historia de Catalunya no comença fins a l’edat mitjana. L’ Historiador Vicens Vives va definir Catalunya com a “redós (cultures pròpies i autòctones)” i “passadís (gent vinguda de fora de Catalunya amb la seva cultura)”, tot això configuraran l’especificitatde l’antiguitat de Catalunya.
Existeixen Grups humans caçadors/recol·lectors en diversos indrets del territori. La resta humana mes antiga és l’home de Talteüll, al Rosselló de fa uns 300.000anys també cal destacar la mandíbula de Banyoles de fa una 100.000 anys.
El neolític, l’edat dels metalls, la colonització grega i cultura ibèrica son etapes de la historia antiga catalana.

2. La Catalunyaromana
En el transcurs de les guerres púniques entre Roma i Cartago els romans van desembarcar a Catalunya: el 218 a. La guerra amb cartaginesos i la presencia del poder romà iniciaren el procés de romanització de la península Ibèrica.
El territori català situat al vessant mediterrani, es objecte d’una romanització intensa, això fa que adoptem les formes econòmiques, socials, politiques iculturals de la civilització llatina, basada en una economia agrària de productes mediterranis (blat,vinya i olivera), amb un comerç florent on tenia com a destinatari la mateixa Roma i d’un artesanat notable( ceràmica i teixits).
La ciutat era l’element clau de l’organització política d’aquesta cultura, on hi havia els òrgans administratius i de govern i vivien els propietaris de les terres. Laciutat mes important romana fou Tarraco, reproduïa l’estructura urbanística de les ciutats de romanes (fòrum, amfiteatre, circ, muralles...).
La xarxa urbana romana cobria tot el territori català i estava ben comunicada entre si per les vies romanes com la Via Augusta, comunicava amb la capital de l’Imperi. Venia acompanyada de la introducció de la llengua llatina i del dret i la religióromanes. El contacte entre el llatí amb les llengües existents va produir el naixement de les llengües romàniques, entre les quals hi ha el català. El sistema econòmic i social es basa en l’esclau (treball agrícola i artesanal).
La crisis del sistema socioeconòmic conseqüència de la paralització de l’expansió militar feia que no augmentes el nombre d’esclaus i augmentes el preu això va provocar que enel segle III d. De C. Una transformació de l’imperi. Això provoca, permeabilitat de les fronteres, entrada de pobles del nord (bàrbars), desmembrament del territori roma respecta la capital de Roma, crisis de les ciutats.
Visigots entre Segles V i VIII, esclaus convertits en clons, monarquia estava a Toledo i la suma de bàrbars i visigots ens dona la cultura Visigoda.
El 711 àrabs a lapenínsula on derroten als visigots i ocupen el territori. Al 720 ocupació sarraïna de territoris catalans, població lluita contra els invasors amb resultats dolents, molts es refugien en zones pirinenques. L’arriba dels musulmans a la península i a Catalunya marquen la historia d’ambos territoris i signifiquen la partida de naixement de Catalunya com a entitat política independent.

3. Naixement deCatalunya
Es situa entre S.IX i X. Formació en la creació de la Marca Hispànica que va impulsar Carlemany. Territoris eren frontera entre el seu regne i els dominis sarraïns vençuts pel Carles Martell a la batalla de Poitiers (732) (Venç als moros i forma la marca Hispànica). Fracàs en la conquesta a Saragossa (778) no pot estendre la marca fins a la frontera natural de l’Ebre. Conquesta Girona(785) i Barcelona (801), va emmarcar un territori conegut com la Catalunya Vella =  Pirineus compresos entre el Llobregat i el Cardener,Mig Segrià i la conca de Tremp.
Aquests territoris van ser dividits en comtats governats per diferents comtes i no tenien cap mena d’unitat entre si. Tenien una estructura jeràrquica de dependència senyorial, no tenien caràcter hereditari i exercien la sobirania...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el mossad
  • El Mossad Historia secreta
  • Moss
  • Moss
  • Mossad
  • Resumen Mossos Historia
  • Mosso
  • Moss

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS