Historia Punt 1

Páginas: 5 (1039 palabras) Publicado: 25 de marzo de 2015
La Revolució Russa i l’URSS:
1 La Rússia Tsarista al Començament del Segle XX:
1.1 Immobilisme polític i dificultats de modernització:
L’ economia i la societat russes eren de les més endarrerides d’Europa i el sistema polític descansava en el poder absolut de tsar. El poder es dividia en 3 pilars:

La noblesa; que posseïen la propietat de la terra.
Els alts càrrecs de l’administració il’exèrcit.
L’església ortodoxa, on el cap suprem era el mateix tsar.

El regnat del tsar Alexander II (1855-1881), va ser el primer regnat on podem dir que van començar ha aparèixer les revoltes del poble rus, en contra de l’economia i l’administració russa, sense posar en dubte el poder absolut de tsar.
Una de les mesures més destacades va ser l’abolició del regim feudal i la servitud camperola el 1861;on els serfs van obtenir les terres que portaven cultiven tota la vida però comprades a un preus molt elevats, on els resultats d’aquesta mesura d’abolició van ser molt limitats, ja que no va millorar la productivitat de la terra i la majoria de la pagesia va continuar vivint en la pobresa extrema aclaparades pels deutes.

Arran dels atemptats amb el tsar Alexander II, els “terroristes” vanabandonar definitivament. Sota els regnats de Alexander III I Nicolau II, es va retornant al immobilisme polític .
En els anys finals del segle XIX va continuar la modernització econòmica amb un procés d’industrialització limitat, en certes zones del país on es mantenien gracies al capital estranger
Aquest desenvolupament industrial va comportar canvis socials. Van aparèixer classes mitjanes i obreresurbanes, on la majoria no estaven d’acord al poder absolutista del tsar.
1.2 L’Oposició al tsarisme:
Malgrat la prohibició de formar partits politics, es van crear un certs grups politics en contra de tsar: (ordre cronològic).

El 1870 van sorgir el populistes, que buscaven la revolució des de la pagesia i demanaven la col·lectivització de la terra, formant l’organització Terra i Llibertat perla seva propaganda i els seus actes terroristes.
Aquest grup anomenats populistes va fracassa i es va fracturar en dos; un grup terrorista anomenat la llibertat del poble, que va aconseguir assassinar el tsar Alexander II, i un alt sector que és va orientar cap a la creació del partit Socialista Revolucionari.


El 1898, en un congres clandestí a Minsk es va fundar el Partit Obrer SocialdemòcrataRus; amb uns principis de pensament Marxista i on va participar un del personatges més destacats de l’època Lenin. El 1903 aquest partit es va dividir en 2:

- Els Menxevics, minoria, defensaven que Rússia havia de passar per un revolució burgesa i havia de desenvolupar una economia capitalista abans de començar la revolució socialista.

- Els bolxevics, majoria, tenien com a objectiuenderrocar el tsarisme i establir una dictadura democràtica revolucionaria provisional i de la pagesia= comunisme. Un grup molt disciplinat

El 1905 es va constituir el Partit Socialista Revolucionari (esserita), hereu del populista, va mantenir les tesis del socialisme agrari i la revolució camperola i no burgesa; però abans tenia que realitzar un fase de desenvolupament del capitalisme.

Cap el 1905també es va constituir el Partit Constitucional Democràtic o cadets, que pretenien transformar el règim absolut tsarista en un de constitucional, en que es respectessin els drets individuals.
1.3 La revolució del 1905:
El descontent de la pagesia russa juntament amb el obrers cada cop eren mes
freqüents. A més les derrotes russes el 1905 en la guerra contra Japó van provocar grans protestescontra el tsar; en forma de vagues, manifestacions, atacs terroristes...
Però el gener de 1905 una manifestació que en principi semblava pacifica, a les portes del plau d’hivern del tsar, es va transformar en una autentica massacra per part del exercit roig davant els protestants, amb ordres directes del tsar, de disparar a tot el que es manifestes= diumenge sagnat.

Després d’aquests fatídics...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • HISTORIA preguntas de 1 punto PAU
  • trabajo historia argentina(punto 1 y 2)
  • historia Punto 1 FEDE
  • Punto 1
  • Punto 1
  • 1 Punto
  • punto 1
  • 1 Punto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS