Historia Russa

Páginas: 119 (29637 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2012
1. EL REGNAT DE IVÁN Vasílievich: EL TERRIBLE (1547 - 1584)

01/01 PRÒLEG

Ivan el terrible és el tsar que (1) "ha estat objecte de més divulgació", per l'estranger, era valorat com un tirà, però pel seu poble, la seva Moscovia, era valorat com un heroi nacional. El seu comportament, però, no va ser molt diferent al dels seus contemporanis i el fet que li diguessin el terrible no va ser peruna altra raó que la imatge que es tenia d'ell a l'estranger.

Iván va ser castigat psicològicament des de petit i això va provocar en les seves paraules i en el seu modus operandi actuacions extremes.

Era un home emocionalment inestable però sempre va ser un grandíssim monarca que va buscar en tot moment el millor per al seu poble.

Iván va ser el tsar a seguir, és el més representatiu, vaser el primer i es va guanyar al poble actuant amb intel · ligència i habilitat ia més va establir l'inici del que després seria Rússia.

(2) "Iván perseguia objectius polítics racionals (en particular l'enfortiment del funcionariat moscovita, desplaçant a la vella aristocràcia i promovent a homes nous) a través de mitjans cada vegada més irracionals i imprevisibles durant el seu perllongatregnat. Tenia una extraordinària capacitat per disfressar les seves accions i la seva pròpia imatge. Envaït d'una energia intel · lectual malaltissa, va deixar una copiosa correspondència amb un estil histriònic inimitable. Els estrangers estaven sorpresos dels seus coneixements i del seu ràpid enginy. Malgrat els danys reals físics i psicològics que va provocar a Rússia, en general se sol admirar laseva imatge folklòrica, com un defensor dels interessos, tradicions, unitat i pietat russos. Però la seva Moscovia ja era un lloc ideològicament mojigato, estancat i perillosos, en aparença ordenat en excés i corcat en el seu interior pel malestar ".

DATES CLAU

1540: Neix Ivan Vasilievich.

1533-38: Període de regència d'Elena.

1538-48: Poder en mans dels boyardos.

1547: Iván éscoronat tsar per la gràcia de Déu, es casa per primera vegada, Moscou s'incendia i neix el consell electe.

1549: Inicia la seva primera etapa de reformes que va culminar al 1551.

1552: Iván conquesta Kazan.

1553: Cau malalt i persones properes a ell li traeixen. Jenkinson arriba a Moscovia pel mar Blanc.

1560: Lituània declara la guerra a Moscovia i s'inicia l'època del terror.

1561: Escrea la Opríchnina.

1571: Segon incendi de Moscou.

1572: Moscovia signa un armistici temporal. Iván escriu el seu testament. Iván dissol la Opríchnina.

1582: Fi de la guerra de Livonia.

1584: Mort d'Iván Vasilievich.

1/3 ORIGEN I CREIXEMENT DE MOSCOU

La regió moscovita era plena de boscos i rius i els seus enormes planes facilitaven el transport. El seu clima era i és extrem iaixò feia disminuir la qualitat i esperança de vida.

Al segle XIII els russos van expandir el seu territori 14.500 milles i tot això a causa que els seus prínceps van exercir una bona política distributiva i comprar terres com a primer opció abans de lluitar. Dos factors van ajudar a l'expansió moscovita que van ser l'església ortodoxa i l'horda d'or.

La invasió dels mogols va frenar la sevaexpansió i va arrasar moltes de les seves poblacions.

A principis del XIV els russos es van recuperar de la seva devastació i els moscovites van aconseguir que el kan els reconegués com a grans prínceps per sobre de la resta de prínceps russos i així es van convertir en intermediaris entre la resta de prínceps i l'Horda d'or.

L'església ortodoxa que va quedar danyada es va recuperarràpidament gràcies a la tolerància dels janes. Iván I va traslladar el cap de l'església ortodoxa de Vladimir a Moscou i aquesta va esdevenir la capital religiosa dels russos que aquests van estar sota el jou dels tàrtars l'església va ajudar al poble i va aconseguir crear la necessitat de desprendre-se'n: i d'aquesta manera Moscou va passar a ser la capital política.

L'expansió del poder moscovita...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolució Russa
  • Revista russa
  • La revolució Russa
  • Revolusió Russa
  • Revolució Russa
  • Calendario russo
  • Ballet russo
  • revolucio russa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS