historia

Páginas: 12 (2943 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2013
13- El franquisme: la construcció d'una dictadura ( 1939-1959)

El franquisme es va iniciar a Catalunya al 1938 amb l'ocupació de les terres lleidatanes, i a l'hovern del 1939, quan les tropes franquistes van arribar a la frontera pirinenca. Va durar fins la mort del dictador, el 1975.

El franquisme va tenir dues grans etapes, la primera es desenvolupa fins al 1959 i es caracteritza perl'intent d'establir un estat totalitari inspirat en el feixisme i de portar al pais a l'autarquia econòmica.

A la meitat de la dècada del 1950 el fracàs de la política i les necessitats de reconeixement internacional van comportar la lliberació de l'economia. Es va inicar llavors una nova etapa, caracteritzada per un creixement econòmic que no va alterar els principis del règim.

1- Un règimdictatorial

1.1. Caractarístiques del franquisme
El franquisme es caracteritzava per un autotaritarisme extrem, entre les seves caracteristique podem destacar:
El totalitarisme: va neixer como una dictadura seguint el model feixista italià i alemany. Es van prohibir tots els partits, nomès es va permetre l'existencia d'un únic partit i sindicat oficial.
El cabdillisme: Franco, concentrava totsels poders en la seva persona. Era cap de l'Estat, i també fou president de govern. Era el cap de la Falange Española Tradicional y de las JONS, el partit únic.
La concepció unitarista i centralista de l'estat. Va abolir els estatus d'autonomia i va fomentar la espanyolització dels territoris amb identitat propia.
La repressió constant i planificada de l'oposició. Es va crear un aparelllegislatiu encarregat d'eliminar els opositors.
El control dels mitjans de comunicació, que estaven sotmesos a un rígida censura i eren utilitzats com a propaganda franquista.

2.2 Els pilars del règim
Els tres grans pilars van ser l'exèrcit, el partit únic i l'Esglesia Catòlica. L'exèrcit va ser el suport més destacat.

El partit únic, Falanfe Española Tradicionalista y de las JONS, es vaencarregar de proveir el règim de bases ideològiques, de controlar els mitjans de comunicació i de subministrar una bona part dels càrrecs de l'administració.
Organitzacións de masses: Frente de Juventudes, dedicat a la formació i adotrinament del jovent, la Sección Femenina, formar a la dona en sentit cristià i nacionalsindicalista, el Sindicato Español Universitario, control polític delsuniversitaris i la Central Nacional Sindicalista, aplegava amos i treballadors.

L'Església Catòlica va tenir un paper destacat, que es definia com un Estat confessional catòlic. L'ésglesia va obtenir un finançament públic molt generós per donar suport al franquisme.

1.3. Els suports socials
Dençe el primer moment de la dictadura va tenir el suport de les elits econòmiques i socials, que van recuperarel poder econòmic, social i políticque havie perdut durant la Segona República. Es van adherir els propietaris agrícoles petits i mitjans.

Les classes mitjanes formaven un sector social políticament descontrolat. El trauma de la guerra va convertir la classe mitjana en passiva i apolítica.

Finalment, una bona part del sector populars es consideraven perdedors de la guerra civil,. Larepressió, el control policial i l'afany de supervivència van dur la classe social a la passivitat política i al silenci.

1.4. Els franquistes catalans
La Catalunya franquista estava formada per industrials, propietaris agraris, grams comerciants i financers.

El personal polític que va detenir càrrecs de responsabilitat, de gestió i de representació va ser sempre designat des del poder ientre persones de fidelitat al règim. Els falangistes i els excombatents no eren abundants, una bona part dels antics militants de l'extrema dreta van ser designats. El franquisme només els va oferir llocs polítics secundaris en administració local.

1.5. Les “famílies” del règim
El Movimiento Nacional eren grups d'influència que van coexistir durant el franquisme. Les diverses famílies van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS