historia

Páginas: 5 (1037 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2013
LA REVOLUCIÓ RUSA
Durant la Primera Guerra Mundial es va produir la Revolució Bolxevic, que va establir un Primer Estat coomunista del món.
1.1 LA RÚSSIA TSARISTA DURANT LA GUERRA
Ni l'economia ni l'organització política i militar rusa no estaven preparades per a una guerra tan llarga i costosa. Quan milions de pagesos van ser cridats a files, molts camps van quedar abandonats i les collitesvan disminuïr.
Ni els sistemes de transport, eficaços,ni la aindústria militar era suficient per a proporcionar armament. Com que els mitjans del pais es dedicaren a la guerra, va sorgir la fam i s'estengué el malestar entre els pagessos i el obrers.
Tot això va abdicar al tsar Nicolau I, en plena Guerra Mundial, l'exèrcit, vençut i desmoralizat, no va estar disposat a mantenir-lo en el poder.L'oposició política al tsar , estava formada pels partits burgesos i els obrers.

1.2 LA REVOLUCIÓ DE FEBRER
La primera revolta es va produir a la capital de SANT PETERSBURG, el febrer -març de 1917. Davant el perill que l'estat s'esfondrés, els partits burgessos de la Duma obligaren al tsar a abdicar i van establir un govern provisional de tipus democràtic.
Però els fracassos militars il'incompliment de les reformes van inclinar a la majoria de russos cap a les propostes que feiene els BOLXEVICS, dirigits per LENNIN, els quals PROMETIEN:
- LA PAU.
- REPARTIMENT DE TERRES ENTRE ELS PAGESSOS.
- NACIONALITZACIÓ DE LA BANCA.

1.3 LA REVOLUCIÓ D'OCTUBRE
L'octubre-novembre, els bolxevics ocuparen el poder i van enderrocar el govern provissional, i acceptat per la majoria desoviets de RÚSSIA, van establir el primer govern comunista, PRESIDIT PER LENNIN.
De seguida van signar el decrets de repartiment de terres i la pau amb ALEMANYA.


LA FORMACIÓ DE L'URSS I L'ESTALINISME.
2.1 LA GUERRA CIVIL.
La Revolució Bolxevic havia tingut un èxit ràpid i inesperat.
Els terratinents i els oficials de l'EXÈRCIT I L'ESGLÈSIAs'oposaren als bolxevics i van intentar recuperar elpoder. Alguns generals tsaristes van formar l'anomenat EXÈRCIT BLANC i amb ajuda militar dels aliats van desencadenar una GUERRA CIVIL.
La guerra va durar uns tres anys i va ocasionar una gran fam i morts. L'EXÈRCIT ROIG va acabar vencent i recuperant el control de tot el país

2.2 LA CREACIÓ DE L'URSS.
Una part de les antigues nacionalitats que formaven part de L'IMPERI RUS , es vanindependitzar durant la guerra civil, però mès tard van establir relacions amb una nova Rússia bolxevic i van formar la URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques).
L'URSS era un ESTAT FEDERAL que tenia un parlament i un sol partit, el PCUS, que dominava totes les Repúbliques Federals, Es tractava d'un sistema totalitari.
2.3 L'ÈPOCA DE STALIN.
Quan va morir LENNIN hi havia dues teories quedisputaren en el poder:
- TROTSKI
mantienia que calia exportar la revolució i provocar-la en altres països.

-STALIN
proposava consolidar la revolució i convertir l'URSS en una gran potència que fos bressol de les revolucions futures.
STALIN es va convertir en el líder de l'URSS, aquest, va imposar l'economia i la societat col·lectivistes, que havien de permetre un creixement econòmicacccelerat i convertir l'URSS en una gran potència industrial.
- col·levització de terres, fàbriques, bancs, transport, etc...
- creació de grans empreses industrials.
- la direcció de l'economia per l'Estat. Es va establir a Moscú un gran ministeri que proporcionava la producció agrícola i industrial per a períodes de cinc anys (plans quinquenals).
La vida política era dominada pel PCUS, peròStalin va exercir una veritable dictadura. Neutralitzà els seus companys de partit, els òrgans dels quals no eren cridats , i va governar per mitjà d'assessors privats.
Qualsevol oposició era reprimida per un violent aparell policial.


ELS FELIÇOS ANYS VINT DELS ESTATS UNITS.
3.1 UNA GRAN POTÈNCIA ECONÒMICA.
La Primera Guerra Mundial havia enriquit el Estats Units D'Amèrica, que es van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS