Historia

Páginas: 19 (4670 palabras) Publicado: 1 de julio de 2013
UNITAT 11 – LA GUERRA FREDA
1. GENESI DE LA GUERRA FREDA
Hi ha una situació de màxima tensió entre els Estats Units i la Unió soviètica que estaven sotmeses a sistemes politics diferents. Aquesta màxima tensió no es traduïa mai en un enfrontament directe entre aquestes dues potencies però si que donarà lloc a diversos enfrontaments indirectes:

El concepte de guerra freda defineix el sistemade relacions internacionals que es va establir entre el 1945 i el 1991. Durant aquest període el món es va dividir en dos mons contraris,l’un estava encapçalat pels Estats Units i l’altre,per la Unio Sovietica. Aquest sistema va generar un sistema bipolar. Cada bloc representava una concepció política,econòmica i ideològica diferent:

-El bloc occidental : defensa un sistema polític democràtic,una economia capitalista i una ideología liberal. (EEUU)
-El bloc comunista : defensava un sistema politic totalitari, una economia planificada i una ideología marxista. (URSS)

Les dues superpotències van intentar mantenir la seva seguretat i ampliar les seves zones d’influència utilitzant tots els mitjans disponibles tret del conflicte bel.lic directe.

-Una continua cursa d’armaments.-La propaganda ideológica
-La subversio i l’espionatge del bloc contrari per mitja dels serveis secrets.
-Les pressions politiques i economiques
-La guerra localitzada en territoris perferics.

L’ONU va quedar lligada de mans pels interessos de les dues grans potencies. Les politiques de col·laboració i acords van ser molt difícils en aquesta situació. L’ONU va servir com a mínim de fórum dedebat entre els blocs i va permetre que hi hagués una comunicació continua entre tots dos.

1.1 EL FINAL DE LA COOPERACIÓ ENTRE ELS ALIATS

El 1945 semblava que s’iniciava un període de recuperació entre les dues grans potencies victorioses. La conferencia de Jalta,la creació de l’ONU,la signatura dels tractats de pau amb els països derrotats i el procés de Nuremberg semblaven símptomes decooperació entre les dues potencies.

A la Conferencia de Postdam ja va posar clarament de manifest les diferencies d’interessos entre els dos països.
L’enfrontament es va anar augmentant entre el 1945 i el 1946, i es va manifestar obertament a partir de 1947. El primer desacord es va originar lluny de l’espai europeu, a l’Iran. El 1946 es va acordar la retirada de les tropes aliades que ocupaven elterritori iranià,però la Unió Soviètica es va negar a retirar-se i va mantenir el control d’algunes províncies del nord del país. Nomes la pressió nord-americana va aconseguir el replegament soviètic.

1.2 EL TRIOMF DE LA DESCONFIANÇA MÚTUA

Als països de l’Europa oriental ocupats per l’Exercit Roig, tots els moviments politics van ser reprimits excepte els partits comunistes,que obeïen elsdictats de Moscuo.
L’URSS va incomplir la promesa prèvia de convocar eleccions lliures i deixar que les poblacions dels països alliberats del nazisme decidissin el seu futur.
Els Estats accodental es trobaven en greus dificultats economiques.
El president Truman va anunciar una nova politica exterior nord-americana: el governs europeus disposats a frenar la influencia sovietica tindrien dret arebre l’ajuda americana.
La resposta de Stalin a la doctina Truman va ser unir encara mes la zona de influencia sovietica.
Es va crear kominform, on es deia que el mon esta dividit en dos i que calia triar entre els dos camps enfrontats.
2. LA MAXIMA TENSIÓ (1948-1953)
2.1 LA DIVISIÓ ECONOMICA D’EUROPA
-El pla Marshall. El govern nord-america va dissenyar la estratègia per reactivarl’economia dels països europeus que li eren favorables. El seu secretari d’Estat,George Marshall, va proposar una generosa ajuda que va rebre el nom de pla Marshall. El programa d’ajuda es va aprovar el 1948 per un valor de 13.000 milions de dolars.
El pla Marshall va incloure gairebe tots els paisos de l’Europa occidental,tret d’Espanya,perque es va considerar la dictadura de Franco. E paisos mes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS