Historia

Páginas: 8 (1949 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2013
GUERRA DE SUCCESSIÓ (1700-1714)
L'any 1700, Carles II va morir sense descendència directa i els candidats principals al tron espanyol van ser Felip d'Anjou i l'arxiduc Carles d'Habsburg.
El testament de Carles II proclamava com a successor al candidat Borbó proclamat rei l'any 1700 amb el nom de Felip V. Això va provocar un greu conflicte internacional ja que l'arribada de Felip V al tronespanyol enfortia el poder dels Borbó a Europa i ràpidament la Gran Bretanya, Holanda i Portugal van donar el seu suport al candidat austríac i van entrar en guerra contra França i Espanya.
La qüestió successòria a Espanya va dividir els territoris peninsulars cosa que va fer que Castella es mostrés fidel a Felip V excepte una part de la noblesa en canvi la Corona d'Aragó, València i Catalunya es vanacabar decantant pel candidat austríac proclamat rei de Viena l'any 1703.
LA IMPOSICIÓ DE L'ABSOLUTISME: LA NOVA PLANTA (1714)
El triomf dels Borbó en la Guerra de Successió va significar la implantació de l'absolutisme monàrquic.
El monarca tenia un poder il•limitat, era font de llei, autoritat màxima del govern i cap de la justícia.
Els Borbons espanyols es van esforçar per enfortir elpoder reial.
La derrota de l'11 de setembre del 1714 va fer que Felip V sotmetès a Catalunya i tots els altres territoris de la Corona d'Aragó a la seva autoritat.
Els principis rectors de la monaquia borbònica eren l'absolutisme i el centralisme.
El mateix setembre del 1714 es van abolir totes les institucions polítiques: la Generalitat, el Consell de Cent, les corts i les institucions i es vaimposar el Decret de Nova Planta.
LA IMPOSICIÓ D'UN NOU SISTEMA FISCAL: EL CADASTRE (1716)
Al 1716 es va imposar un nou sistema fiscal, el cadastre que consistia en una quota anual d'una quantitat important fixada pel govern central sense cap negociació prèvia. Aquesta quantitat es repartia entre els municipis, i tothom havia de pagar en funció de la seva riquesa. Existien dos tipus de cadastre, unera el cadastre reial que consistia en gravar les propietats immobiliàries i l'havien de fer efectiu tots els propietaris del país, encara que fossin nobles o eclesiàstics. El cadastre personal, consistia en gravar les rendes de treball i les activitats industrials i mercantils, no el pagaven ni els nobles ni el clero.
La existència del cadastre no va eliminar altres impostos.
El cobrament delcadastre es va fer com a mesura de càstig i els privilegiats no van gosar a oposar-s'hi.

QUÈ VA SIGNIFICAR PER CATALUNYA L'ABSOLUTISME BORBÒNIC?
Els sospitossos de ser partidaris de l'austríac van ser ajusticiats, empresonats o deportats. D'altra banda, es va construir una Ciutadella a Barcelona per controlar la ciutat.
Es va tancar la Universitat de Barcelona, la de Lleida, la de Girona, lade Tarragona i la de Vic perquè deien que els nuclis universitaris havien esdevingut un focus de resistència antiborbònica.
La repressió cultural va afectar també a la llengua catalana, el Consell de Castella va recomanar que els judicis, l'ensenyament i l'educació religiosa es fessin exclusivament en llengua castellana
LA SOCIETAT ESTAMENTAL
En el segle XVIII la societat de Catalunya i de laresta d'Espanya estava dividida en estaments.
El grup privilegiat estava format per la noblesa i el clero. Aquests posseïen la major part de la propietat territorial, no pagaven impostos ni ocupaven càrrecs públics.
El tercer estament estava format per la resta de la població, és a dir, la pagesia, la burgesia i les classes populars de la ciutat. Aquests suportaven la majoria de les càrreguesfiscals i estaven marginats de les decisions polítiques. Els pagesos estaven sotmesos a un règim senyorial que els obligava a lliurar la major part de les seves rendes. La burgesia comercial i industrial era escassa.
UNA ECONOMIA AGRÀRIA
En el segle XVIII a Espanya, l'agricultura encara era la primera font de riquesa i més del 80 % de la població formava part d'aquest sector productiu. La major...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS