historia

Páginas: 2 (366 palabras) Publicado: 27 de octubre de 2013
Jean-Paul Marat (Boudry, Suïssa, 24 de maig de 1743 - París, 13 de juliol de 1793). De pare sard i mare suïssa, va ser un metge, periodista, polític i activista d'esquerres durant la RevolucióFrancesa.
Va ser molt estimat pels sectors més desafavorits de la societat i detestat per aristòcrates i burgesos. Va ajudar al triomf revolucionari i va ser membre del Club dels Cordeliers durant laRevolució Francesa. Va morir assassinat a la banyera del seu domicili per la girondina Charlotte Corday.
ntre 1762 i 1765 va viure a París, on va estudiar medicina de forma autodidacta. El 1765 es vaestablir a Londres, on començà a exercir. Al 1770 va anar a Newcastle, on va treballar com a metge i veterinari. Va escriure una novel·la: Les Aventures du conte Potowsky, i un assaig: Essay on the humansoul (Assaig sobre l'ànima humana). L'any 1772 va tornar a Londres, on va escriure A Philosophical Essai on Man (Assaig filosòfic damunt l'home) (1773) i, el 1774, una obra política, The Chains ofSlavery (Les cadenes de l'esclavitud), en la qual, amb el suport d'abundant documentació històrica, passa revista a la història del desig de poder per part dels governants i els prínceps i mostra coms'arriba al despotisme. Després d'una exposició dels mitjans i els auxiliars del despotisme, hi defensa la insurrecció, la revolució violenta, com únic mitjà per poder-lo vèncer.


Jean-Paul Marat,per Viollat
El 1775 va obtenir el doctorat en medicina a la Universitat de Saint-Andrew (Escòcia). Posteriorment, va tornar a París per a exercir la medicina i el 1777 va ser nomenat metge de laguàrdia del comte d'Artois. Va elaborar el seu Plan de législation criminelle durant els anys 1777-1778, en el que ataca l'ordre social establert i denuncia el classisme de la justícia, de les lleis, del'Estat i de la propietat.
« El dret a posseir ve del de viure: així, tot el que ens és indispensable per a la nostra existència és nostre, i res del que és superflu no ens hauria de pertànyer...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS