historia

Páginas: 2 (385 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2013
4.1.2 Política europea de Carles V i la seva relació amb la reforma protestant.
Carles V volgué imposar la seva hegemonia a tota Europa. Però es trobà amb una triple amenaça: França, els protestantsi els turcs.

La lluita contra França
L'enfrontament Espanya-França venia d'enfora. França i la corona d'Aragó feia II segles que estaven enfrontats pel Rosselló i la Cerdanya i pels territorisitalians. Ara el punt de conflicte serà el ducat de Milà. L'emperador volia aconseguir un corredor per a poder transportar les seves tropes desde els seus territoris del sud fins al del nord (PaïsosBaixos)
A aquesta estratègia li fallava Milà. L'any 1525 a la batalla de Pavia els terços espanyols derroten les tropes franceses i es fan amb el ducat de Milà. El rei de França, Francesc I es capturati duit a Espanya. Els francesos hagueren de pagar un gran rescat pel seu alliberament.
Poc més tard, el Papa per por del domini espanyol a Itàlia s'alià amb el rei de França. L'any 1527 les tropesespanyoles/imperials (espanyols i alemanys) reberen el permís “d'entrar” a Roma.
És il saco di Roma, el saqueig de Roma. El Papa torna a l'aliança amb Espanya.

Protestants
La reforma protestantesclatà a principis del segle XVI
Els protagonistes d'aquestes reformes foren: Martí Luter, Joan Calví (calvinisme) i Enric VIII (anglicanisme).
Carles V, l'emperador, s'enfrontá amb els protestantsper dos fronts: militar, perque la reforma protestant esteia expandin-se pels seus territoris, en concret Alemenya l'any 1547 a la Batalla de Mühlberg. I un segon, teologic, per la convocatori d'unconcili que definís les idees i el dogma catòlic front al protestantisme. Concili de Trento de 1545.
Malgrat tot això, l'emperador hagué de firmar el 1555 la Pau d'Habsburg, amb la que reconeixia el dretdels príncipes Alemanys a imposar la relacigió que ells tengeussin dins el seu territori.

Turcs
Primer, perque s'estenien per l'Est d'Europa i amenaçava als territoris imperials pel centre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS