Historia

Páginas: 3 (712 palabras) Publicado: 23 de febrero de 2014
REGNAT D’ALFONS XIII (1902-1932)

Tenim al rei per una banda i un president anomenat Antonio Maura, un dels líders dels conservadors. Era partidari del regeneracionisme, intenta cercar una formamés democràtica. Entre el partit conservador i el liberal es barallen, i dins dels mateixos també, per tant, hi ha una situació de crisi i conflicte, no hi havia un líder. En novembre de 1912 assassinena José Canalejas del partit liberal. Situació de debilitat, manca de lideratge.
El catalanisme irromp i també entren a aconseguir representació electoral, trencant el torn que hi ha entreconservadors i liberals, això, a Catalunya, perden poder.
El PNB, partit nacionalista basc, el partit més important del país basc. Hi ha dos nacionalismes més menys importants, a part del català i país basc, elvalencià i gallec. Alejandro Leroux, era del partit racionalista “La càrrega” d’en Ramon Cases, pintura important, il·lustra el moviment obrer.
Dos tipus d’anarquisme, el de “propaganda pel fet”,que vol fer atemptats i matar gent catòlica, polítics, militars, i són nihilistes i així pensem arribar a la revolució. I l’altre és “l’anarcosindicalista” relacionat amb la CNT, que pretén portar laidea de l’anarquisme a les indústries.
PSOE, Partit Sindicalista Obrer Espanyol, Besteiro era un líder en aquell moment dels més coneguts.
La unió general de treballadors van arribar a tenir a Espanya150000 afiliats a Espanya en 1914.
Tenim la ultradetra, 2 sectors, integrisme i carlisme, no tenien molta representació electoral.


SETMANA TRÀGICA 1909

Territori, Ceuta, Melilla i Nordd’Àfrica (RIF). Les seves idees eren a la generació del 98, tenien problemes per a mantenir el control de les colònies que Espanya tenia ( estava pressionada). Els conflictes comencen al juliol del 1909 i lestribus del Rif comencen a matar miners espanyols. Quan els reservistes (persones que havien fet el servei militar) gran part catalans, molts amb família i les dones es manifesten contra aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS