historia

Páginas: 22 (5437 palabras) Publicado: 10 de junio de 2014


TEMARI                                                                                                                                                               
31.  Quins problemes va intentar reformar la Segona República?
La República apareixia com una oportunitat per impulsar la modernització i la democratització de l’Estat.

Reforma religiosa -->  un dels primers objectius de laRepública va ser limitar la influència de l’Església i secularitzar la societat espanyola. Per tal de limitar el predomini dels ordes religiosos en l’educació, el govern els va prohibir que es dediquessin a l’ensenyament. La Llei de Congregacions va posar límits a la possessió de béns per part de les comunitats religioses.

Modernització de l’exèrcit --> el govern republicà estava convençut quel’exèrcit necessitava una transformació. Azaña va impulsar una reforma que pretenia crear un exèrcit professional i democràtic. Per aconseguir-ho, Azaña va considerar necessari reduir els efectius de l’exèrcit, posar fi a la macrocefàlia, abolir el fur especial dels militars, assegurar el sotmetiment al poder civil i prohibir la tradicional intervenció castrense en la vida política. Es vapromulgar la Llei de retir de l’oficialitat, que establia que tots els oficials en actiu havien de prometre la seva adhesió a la República. Es va reduir el nombre d’unitats i d’oficials, entre altres coses. Més tard es va crear la guàrdia d’assalt, una força d’ordre públic fidel a la república.

Reforma agrària --> Es volia posar fi al latifundisme existent a bona part de centre i sud d’Espanya imillorar les condicions de vida dels jornalers. Una sèrie de primers decrets que miraven de protegir els pagesos van establir la prohibició de rescindir els contractes d’arrendament. Van fixar la jornada laboral de 8h, salaris mínims, etc. Amb la Llei de reforma agrària volien modernitzar l’agricultura i millorar la situació social de la pagesia. La llei permetia l’expropiació sense indemnitzar de lesterres d’una part de la noblesa. L’aplicació de la llei va ser encomanada a l’Instituto de Reforma Agrària.

Reforma de l’Estat centralista --> volien un Estat que permetés a les regions històriques accedir a l’autonomia. També volien concedir institucions pròpies i estatus d’autonomia a les nacionalitats històriques. Catalunya va ser la primera regió, creant així la Generalitat de Catalunya(abril 1931) i amb l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia del 1932. Després va ser el País Basc, on els nacionalistes del PNB i carlins van redactar l’Estatut d’Estella (juny 1931).

Obra educativa i cultural --> El seu objectiu era promoure una educació liberal i laica i fer que l’Estat garantís el dret a l’educació a tota la població. Volien posar fi a la hegemonia de l’ensenyament religiós, i esva adoptar un model d’escola mixta, laica, obligatòria i gratuïta. Era necessari millorar el nivell cultural de la població i van dur a terme Missions Pedagògiques (portaven biblioteques, cinema, teatre, etc a les zones rurals).

Reforma laboral --> Largo Caballero. Es va aprovar la Llei de contractes de treball, que regulava la negociació col·lectiva. També la Llei de jurats mixtos, que elsatorgava un poder d’arbitratge vinculant.  Es va estimular l’augment de salaris i creació d’assegurances socials. Es va establir la setmana laboral de 40h i es va reforçar el paper dels sindicats agrícoles en la contractació de feines del camp.




32.  Problemes i oposició a la Segona República.
La impaciencia de molts treballadors va donar a la CNT una situació idonea per les revoltes i portarun projecte revolucionari. Juntament amb altres sindicats van fer que les vagues les insurreccions i les ocupacions de terres foren augmentant progresivament. Per part de l’ esglesia es va exercir una forta pressió per la declaració de la laïcitat de l’ estat Espanyol i el allunyament d’ aquests de la educació.Tot això va produïr una inestabilitat a la republica.

33.  Quins factors van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS