historia

Páginas: 5 (1035 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2014
SOCIETAT I MOVIMENTS SOCIALS AL SEGLE XIX
Introducció
Al segle XIX va sorgir una nova societat de classes (basada en la condició econòmica de cadascú) a causa de la reforma agrària i la industrialització. A causa d'aquesta societat va haver-hi una desaparició dels privilegis de la igualtat davant la llei.
1. Les Clases Dirigents
Noblesa
Amb la revolució liberal la noblesa es va dividir enbaixa noblesa(hidalgos) els quals es van anar disolvent entre les classes mitjanes(propietaris agraris)
A finals d'aquest segle va haver-hi una pèrdua de la capacitat adquisitiva a causa d'un augment dels preus i això provocà endeutament per part de ña noblesa que va haver de vendre terres per pagar despeses. Alguns nobles van ocupar càrrecs polítics però no tenien interès per aburgesar-se (moltsburgesos els van imitar)
Burgesia
-Gran burgesia o Burgesia Vinculada als Negocis
Va ser la gran beneficiada de les transformacions del període, en aquest període conecta amb els grans centres de poder i amb el capital estranger. Van aconseguir terres de les desamortitzacions i es van convertir en rendistes
-Burgesia Industrial(catalana o vasca)
Va sorgir al segon terç d'aquest segle, i espreocupava per aconsegui mesures proteccionistes per la seva feble indústria
Les classes mitjanes
Era un nombre reduït (era el 5% de la població) eren petits propietaris, comerciants, petits fabricants, professions liberals, treballadors públics. Van tendir a créixer amb el desenvoloupament urbà, compartien amb els poderosos l'estil de vida, però tenien més limitacions econòmiques.
-BurgesiaEra rendista i no era emprenedora( a excepció de Catalunya).

Església Catòlica
El seu pes va continuar sent molt important. Hi va haver una lluita per la laïcització de la vida pública tot i així, la societat es va mantenir catòlica
-Paper de la dona: idea catòlica i conservadora, o sigui, fer-se càrrec dels fills i atendre la casa
Les Clases Populars
-Artesans i classes populars de lesciutats
Els artesans encara eren importants al segle XIX
Les classes baixes es dedicaven als serveis, en especial les dones.
Pagesia
Tot i les desamortitzacions les terres es tornaren a concentrar en poques mans, le de qui no les treballaven. Les reforme agràries liberals van generar un gran grup de pagesos sense terres que van tenir que treballar com a jornalers en unes condicions molt precàries.Proletariat
Va aparèixer amb la industrialització del segle XIX, treballaven a canvi d'un salari pobre en unes condicions precàries
2. Les Revolucions Populars
La pagesia que estava sense terres va anar revoltant-se i es va produir una consciènica de classes, també hi van haver protestes obreres de caràcter ludista(protesta obrera que consisteix en la destrucció de les màquines i els mitjansde producció als que es considera que creen atur entre els treballadors) però els propis obrers van entendre que el veritable problema era el repartiment desigual dels salaris i beneficis.
En aquest període també van sorgir els primers sindicats obrers els quals s'oposaven als empresaris( Societat de teixidors i la Societat de Protecció Mútua dels Teixidors del Cotó de Barcelona, ambdúes creadesel 1980).
Durant el bienni progressista(1854-1856) es va marcar l'inici del sindicalisme de classe i la vaga però el 1857 es van prohibir totes les associacions obreres.


3. Els Primers Moviments Socials
Van sorgir les primeres associacions sindicals a Catalunya, això va provocar més feina sense cobrar més ( lo que va originar a revoltes).
Va sorgir el primer sindicat (SocietatdeTeixidors,1840), també va haver-hi una oposicióper part dels empresaris a que els obrers es reivindiquessin.
Al Bienni Progressista(1854-1856) es va consolidar la vaga com a mètode reivindicatiu. En aquest Bienni concretament al 1855 es va originar la 1a vaga general reivindicant un horari fix, llibertat d'associació,etc.

4. L'arribada de l'internacionalisme(1868-1874)
Marxisme(Marx i Engels)
Ells...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS