Historia

Páginas: 5 (1169 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2014
RESUM T.3
1- Augment demogràfic i expansió agrícola
REVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA:
A mitjans del segle XVIII a Gran Bretanya hi va haver una revolució demogràfica per l’augment de la producció agrícola, que va permetre el creixement del poble. Hi havien més natalitat i menys mortalitat.
REVOLUCIÓ AGRÍCOLA:
La revolució agrícola es va produir per un augment de la demanda i dels preus, gràcies a lessegüents transformacions:
Privatització de la terra (expulsió de pagesos)
Noves tècniques de conreu: El sistema NORFOLK, que suprimia el guaret i es feia en 4 anys, sense deixar reposar la terra, plantant blat de moro, naps, ordi i trèvol.
Mecanització del camp: segadores, sembradores…

2- El sorgiment de la industria
MÀQUINES, VAPOR I FÀBRIQUES:
La innovació tecnològica va substituir eltreball manual per les màquines. Aquest avenç produïa més benefici i menys costos en produir.
Les primeres màquines eren accionades per la força humana, i després per hidràulica.
Però al 1769, James Watt va inventar la màquina de vapor, accionada per carbó. ES VA CONVERTIR EN EL SÍMBOL DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL.
El sistema fabril consisteix en el concentrament de màquines i de treballadors querealitzen una petita funció dins un edifici molt gran, la fàbrica.
INDÚSTRIA TEXTIL:
Gran Bretanya era una de les potències més importants en l’industria del cotó d’indianes. Per fabricar més quantitat es va inventar la LLANÇADORA DE VOLANT (1733) que augmentava el procés de teixit. Més tard van sorgir les MÀQUINES DE FILAR, que augmentava el fil. Finalment, el TELER MECÀNIC (1785).


3-L’expansió de la industrialització
LA REVOLUCIÓ DELS TRANSPORTS:
Stephenson, al 1829 va inventar la locomotora, que accionava el ferrocarril mitjançant la màquina de vapor. La màquina de vapor s’hi va incorporar també a la navegació. El ferrocarril feia més curts els viatges, més barats i es va augmentar la seva seguretat.
L’INCREMENT DEL COMERÇ:
La Revolució Industrial va donar pas a una ECONOMIADE MERCAT, la qual no es produïa per a l’autoconsum, sinó per a la venda en mercats, gràcies al creixement de la població, a l’augment de la producció i el creixement del poder adquisitiu.
La millora dels sistemes de transport va afavorir el comerç interior.
El comerç exterior també va augmentar. Teories: LLIURECANVISME (la llibertat de comerç entre països afavoriria l’economia).PROTECCIONISME (defensa de la indústria nacional, amb aranzels sobre les importacions).

4- El capitalisme industrial
El capitalisme consisteix en el liberalisme econòmic.
LIBERALISME I CAPITALISME:
Al final del segle XVIII, Adam Smith va establir els principis del liberalisme: l’interés personal i la recerca del màxim benefici són el motor de l’economia; els interessos s’equilibren gràcies a la llei del’oferta i la demanda.; l’Estat s’ha d’abstenir de d’intervenir en el funcionament de l’economia i ha de permetre el desenvolupament lliure dels interessos particulars.
BANCS I FINANCES:
La banca feia d’intermediària entre els estalviadors que volien depositar els seus diners i els empresaris que volien invertir-ho.
Les societats anònimes les van formar un grup de gent que cadascuna aportavadiners, ja que un sol no podia. Aquest capital es divideix en accions, que poden ser venudes o comprades en la borsa de valors.
EXPANSIÓ DEL CAPITALISME INDUSTRIAL:
Ordre de abans a més tard: Gran Bretanya, Bèlgica i França, Rússia i Alemanya i Japó i EEUU, Sud d’Europa, Europa Oriental.


5- La segona fase de la industrialització
Al final del segle XIX, el món va tenir una segona fase dela industrialització.
NOVES ENERGIES:
Es va produir la dinamo (1869) per produir ELECTRICITAT, i l’alternador i el transformador (1897) van fer possible el transport de l’electricitat. L’electricitat es va utilitzar per a la indústria, enllumenat, transport, comunicacions...
El PETROLI es va començar a extreure als EEUU, a mitjans del segle XIX. Amb el petroli es va inventar el motor...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS