historia

Páginas: 7 (1580 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2014

COMENTARI CONJUNT DE DOS DOCUMENTS

Els dos documents que se'ns presenten, tant el text com el mapa, fan referència al mateix tema: L'arribada de l'internacionalisme obrer (1868-1874). Aquest tema cal situar-lo. dins dels blocs de continguts de la matèria, en el bloc 4- Construcció i consolidació de l'estat liberal (1833-1898) i dins del tema 3- El sexenni democràtic (1868-1874)

Eldocument 1 és un text de caràcter social amb la ideologia política (anarquisme) i extret d'una font primària, ja que està datat l'any 1870. El seus autors són els representants dels obrers, els que han acudit al congres. Aquest text esta escrit a Barcelona i el seus destinatari son els formants de el congres obrer.

D'aquest text, i pel que fa referència al tema que ens ocupa, cal destacar que estracta de la fundació de la Federació REgional Espanyola (FRE), tracta del bakunisme (anarquisme). En 1870 es celebra el congres de Barcelona, on es va fundar la Federació Regional Espanyola, es va aprobar el recurs de la vaga com a medi d'acció i es va preparar al obrer per a la revolució social. Es va accordar el caracter apolític del moviment.

Per altra banda, el document 2 es un mapa decaràcter social i extret d'una font secundaria, ja que està datat l'any 1971. L' autor és Josep Termes. Aquest text està escrit a Barcelona i el seu destinatari es públic, perque va destinat a tots els interesats amb la internacional del 1970.

La informació principal d'aquest mapa és el lloc on es troba la secció espanyola de la AIT. La direcció d'aquesta secció es va quedar en mans de un congresFederal, amb sede en Madrid i en Alcoy. Catalunya conta amb el major nombre de afiliats, tambe en Valencia (Alcoy), Andalusia (Carmona, Jerez, Malaga) y Castella (Madrid, Valladolid).

Per tant, els dos documents ens posen davant del tema de L'arribada de l'internacionalisme obrer (1868-1874).

Les llibertats polítiques donades pel Sexenni van propiciar el creixement del moviment obrer i l’entradaen Espanya de les idees obreres europees, entre elles l’internacionalisme obrer de la Iª Internacional (socialisme i anarquisme).

El socialisme utòpic suposava la construcció de societats igualitàries, però sense enfrontar-se amb el capitalisme mitjançant una revolució. Van influir les idees de Saint-Simon, Fourier i Cabet, plasmades, en el cooperativisme. Es destaca el fourierista gaditàJoaquín Abreu, que fundà els falansteris, que eren cooperatives autosuficients de producció i consum, el cooperativisme de Fernando Garrido Madrid i els nuclis saintsimonians (Monlau) i cabetians (Terradas i Monturiol) a Barcelona.
I en quant al republicanisme federal democràtic molts treballadors creien en la república federals i les reformes polítiques i socials que podien dur a terme la solucióals seus problemes des de la política. El desencant amb la República en veure que no aplicava aquestes mesures va fer que aquests treballadors abraçaren les ideologies internacionalistes del anarquisme (Bakunisme) i el socialisme (Marxisme).

La Iª Internacional (AIT) arriba a Espanya de la mà de l’anarquista italià Fanelli, seguidor de Bakunin, que en 1868 divulga les seues idees per Madrid iBarcelona i crea els primers nuclis espanyols associats a l’AIT, amb Anselmo Lorenzo i Ramon Farga Pellicer com a membres més destacats. Amb una ideologia anarquista bakuninista, es a dir, supressió de l’Estat i la religió, col·lectivització dels mitjans de producció, la vaga general com a forma de lluita, i va tindre molta influència entre el proletariat català i els camperols andalusos.
En 1870es fundà la Federació Regional Espanyola (FRE) de l’AIT al Congrés de Barcelona, amb la vaga general com a mijtà de lluita, la revolució social com a objectiu per a acabar amb el capitalisme i amb un caràcter “apolític”, se abstenien de votar. El nombre de treballadors afiliats a sindicats pertanyents a l’AIT passa de menys de 20.000 en 1869 a quasi 40.000 en 1873, sent els nuclis més importants...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS