historia

Páginas: 12 (2959 palabras) Publicado: 14 de diciembre de 2014
HISTÒRIA DEL PERIODISME

TEMA 1: La premsa durant la Revolució Industrial (1868)
INTRODUCCIÓ:
En la premsa la Revolució Industrial i té una influència important, perquè les innovacions tècniques tenen una repercussió molt important en la premsa.
La primera va ser el Telègraf (1830 EUA cap a EUROPA). Cap al 1850 el diari de Barcelona estableix una línia telegràfica pròpia cap a laJonquera.
La segona innovació va ser la implantació de la Xarxa ferroviària (Barcelona-Mataró 1848), que permetia el transport de diaris i revistes d’un lloc a l’altre.
La tercera innovació va ser la Màquina de vapor, que a part del tren feia funcionar la navegació marítima.
1. DIARI EL TELÉGRAFO (1858):
Dues edicions diàries, la del matí i la de la tarda.
Diari d’un públic burgès i il·lustrat.L’edició de la tarda, podia recollir les informacions borsàries que al matí no podien.
És un diari crític en les autoritats municipals, i per tant sortia, el cap de dos mesos no i després canviava de nom. Va acabar tenint el nom El diluvio.
Remet la gran innovació tècnica que hi va haver.

1.1 JAUME BALMES (1810-1848)
Va ser un sacerdot que interfereix en la vida política i l’opiniópública. Fundador de revistes i diaris a Barcelona i a Madrid, moltes vegades escrites i formades només per ell. Fa un periodisme ideològic i tracte d’influir en l’opinió pública en les tesis de la religió. Una de les grans campanyes que provoca i fracassa és en aturar les Guerres Carlines.

1.2 EL SEXENNI DEMOCRÀTIC (1868-1873):
Unes connotacions úniques, a Espanya no hi havia hagut tantallibertat fins a la segona república.
Desterrament d’Isabel II. Se succeeixen diferents regents, finalment a la Savoia troba Amadeu. Però dura poc, i s’acaba el seu regnat el 73, amb la Primera República. També entrem al període de la restauració.
Durant aquests anys la premsa coneix un ambient de llibertat, i es fan tota mena de publicacions. En aquest període es crea la primera agència denotícies.
Primera agència: dècada de 1830 (agència havas Francesa)
1848: Wolff (Alemanya) i Associated Press (EUA)
1850: Reuter (britànica)
Nil Fabra: 1868, agència Fabra.
1879: Havas Fabra
1.3 INICIS DE RESTAURACIÓ A LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL (1874-1914):
El 74 hi torna haver Monarquia parlamentària, amb Alfons XII, i és quan s’instaura la regència de Maria Cristina. El que es restaura és ladinastia borbònica. Aquesta restauració arriba fins el 1923. Aquest període polític, té repercussions en la legislació sobre la premsa. És a dir, és molt més restrictiva que la del sexenni. Per fundar una publicació l’Estat exigeix el dipòsit d’una fiança, es constituïa per respondre les multes que podien recaure sobre aquella publicació. Si aquella publicació era reivindicatiu la fiança era mésalta. Si alguna dels textos sense firma, queia sobre el governador, aleshores la persona que es detenia si aquell text no era adequat, era el director del lloc de publicació.
Aparició del telèfon, i segui d’aquest el Linotip, que permetia compondre la pàgina. La rotativa, màquina per imprimir. I per últim, l’obtenció del paper premsa a partir de la cel·lulosa dels arbres. Finalment lafotografia.
1.3.1 El banquet de la victòria i els fets del Cu-cut:
FOTOGRAFIA:
S’introdueix entre 1850-1880. Els fotògraf eren sempre professionals perquè es requeria molta tècnica. Premsa catalana 1881 (la fotografia. Finalitat decorativa). Els primers fotògraf a la premsa amb la finalitat informativa apareixen el 1884, quan hi av haver el terratrèmol que va afectar a Màlaga i Granada, i apareix ala revista La il·lustració. Per tant és una gran innovació, perquè els lectors per primera vegada poden veure allò que se’ls hi explica. La impressió que rep és més forta del que s’esperava.
El primer diari del món a introduir la fotografia és el Daily Mirror al 1904.
Al 1909 apareix l’arxiu fotogràfic de Barcelona, així com també un nou tipus de professional del periodisme, l’anomenat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS