Historia

Páginas: 34 (8412 palabras) Publicado: 6 de diciembre de 2012
Alejandro Castillo García Francisca Nicolau Colom 06-02-2012 Història 2 avaluació

Índex
-Sistema polític -Economia -Societat -Cultura i art -Segle XVIII a les Illes Balears
-Opinió personal -Bibliografia

Pàgina 2 Pàgina 5 Pàgina 12 Pàgina 23 Pàgina 33 Pàgina 37 Pàgina 38

1

Sistema Polític
La dictadura va basar el seu sistema polític en l'estricta prohibició dels partits polítics,unida a una brutal repressió contra els que havien donat suport a la República. El 1937 s'havia establert el partit únic, la FET de les JONS, que es va anomenar el Moviment Nacional.

Franco amb l'uniforme del partit únic, FET de les JONS No obstant això, dins del règim, sota una completa subordinació al Cabdill, va haver diferents famílies polítiques, és a dir, grups amb diversa sensibilitatpolítica que van tractar d'influir en les decisions preses per Franco: Falangistes: La Falange no tenia res a veure amb el petit grup feixista creat per Jose Antonio. Ara els falangistes es trobaven integrats en el partit únic sota el lideratge absolut de Franco.

2

La seva principal funció va ser el control de la vida social i econòmica del país a través de diverses institucions del règim:el Front de Joventuts, la Secció Femenina, i l'Organització Sindical. La Falange va jugar un rol important en els primers moments de la dictadura. Després de la derrota de les potències feixistes de l'Eix el 1945 va passar a tenir un paper més secundari.

Bandera Falange Militars: Els militars van tenir prestigi i poder polític, però van estar completament subordinats a Franco. Algun dels mésimportants col·laboradors del dictador, com Carrero Blanco, van ser militars.

Carrero Blanco

3

Catòlics: Molts quadres i dirigents de la dictadura van procedir d'institucions religioses com l'Opus Dei. Després del Concili Vaticà II distanciament entre la dictadura i part de l'Església Monàrquics: Després del final de la guerra, els carlins van jugar un paper secundari, desapareixent com aforça política rellevant. Tot i que Franco es va negar a cedir la prefectura de l'estat a Don Joan de Borbó, fill d'Alfons XIII i pare de Joan Carles I, molts monàrquics van col·laborar amb la dictadura, especialment en els primers anys del règim. A la pràctica, totes aquestes famílies van tenir un paper secundari Franco sempre va impedir que algú acaparés massa poder i va buscar un equilibri quegarantís el seu poder omnímode.

4

Economia
L'economia espanyola durant el franquisme té tres etapes ben diferenciades. La primera és l'etapa de l'autarquia (1939-1950), caracteritzada per la depressió, la dramàtica escassetat de tot tipus de béns i la interrupció dràstica del procés de modernització i creixement iniciat pel Govern de la República. En la segona etapa (1950-1960) es produeixuna vacil·lant alliberament i obertura a l'exterior que genera un incipient arrencada econòmica, encara que molt allunyat del cicle d'expansió que gaudeix la resta d'Europa a causa de les polítiques keynesianes. Finalment, entre els anys 1960 i 1974 l'economia espanyola es veu afavorida pel desenvolupament econòmic internacional, gràcies al baix preu de l'energia, a la mà d'obra barata, ia lesdivises que proporcionen emigrants i turistes. Els malmesos anys quaranta Tant les més fiables estimacions de l'índex anual de la producció industrial espanyola (IPI), com els millors estudis comparatius a escala europea confirmen, amb aclaparadora coincidència, el llarg i negatiu parèntesi que en la història de la industrialització formen els anys que transcorren entre 1935 i 1950. En concret,l'estancament postbèl·lic que coneix l'economia espanyola en els anys quaranta no tindrà parangó a l'Europa contemporània, on el període de reconstrucció és molt més ràpid, sobretot a partir de 1948, amb la posada en pràctica del Pla Marshall. A Espanya, tant la primera com la segona meitat dels quaranta donen resultats molt pobres.

5

De 1941 a 1945 el terme mitjà quinquennal de la taxa de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS