Historia

Páginas: 13 (3099 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2015
Imperialismo colonial Oumaima El Bouchikhi
1. Introducción
El colonialisme
Sol al·ludir a les primeres fases de l'expansió europea, durant els segles XVI, XVII i XVIII. Les metròpolis van controlar una sèrie de territoris, explotats econòmicament, que van encoratjar relacions de subordinació amb els pobles autòctons de la zona, a els que van imposar les seves estructures iformes de vida. Es va impulsar el control de rutes, llocs estratègics i la creació de zones d'influència, però no va quedar clarament establerta una conducta de conquesta contínua i sistematitzada.
L'imperialisme
A diferència de l'anterior, té fortes connotacions nacionalistes: els estats que ho practicar pretenien la conquesta sistemàtica de la major quantitat possible de territoris amb l'objectiud'assolir el rang de potències mundials. No buscaven tant la transformació cultural d'aquestes zones com el seu control polític, econòmic i militar. Aquestprocés va adquirir nitidesa en l'últim terç del segle XIX.
El trànsit del colonialisme tradicional a l'imperialisme.
Es va produir a la 1a meitat del segle XIX i va estar marcat per la crisi de l'antic colonialisme expressada en la pèrdua deles colònies americanes de la Gran Bretanya i Espanya, la desaparició de les doctrines econòmiques mercantilistes i la lluita per l'abolició de la esclavitud.L'expansió va continuar durant la 2a meitat del segle, fruit de la pretensió de guanyar noves àrees d'influència, encoratjada per la industrialització europea -ávida de nous mercats- i el desenvolupament tècnic i militar. Altres factors que vancontribuir a aquesta expansió van ser les exploracions geogràfiques i missioneres a la recerca de l'extensió de la ciència i el cristianisme respectivament. En 1885, a la Conferència de Berlín, les potències van acordar el repartiment sistemàtic del continent africà.
2. Causes del imperialismo colonial, económicas, demográficas, políticas.
Causes demográficas
- Va haberi un fort creixement de lapoblació europea durant el segle XIX va pasar de ser 300 a 450 milions d'habitants. A causa de las males condicons de vida de les clases de treballadors en els països industrialitzats va animar a buscar millores prespectivas de la vida en altres terriitoris.
- Els avenços medic. com l¡ús de la quinina, van contribuir en les migracions, es van combati amb exit les malalties endemicas. Esto hizoque deminuiera la la mortalitat infantil i es elaves la natalitat, que va provocar una explosió demogràfica.
Causes economicas.
Van ser fruit de l'expansió del capitalisme industrial i es van fonamentar en :
-La recerca de nous territoris on invertir l'excés de capitals acumulats
- La recerca de matèries primeres i productes energètics.
- El control d'espais on establir mercats que asseguressinen règim de monopoli la col·locació dels productes industrials.
- L´ús de la mà d'obra no qualificada va contribuir a l'èxit de l'agricultura de plantació.
Causes políticas
- En l'últim terç del segle XIX el nacionalisme es va transformar en un moviment conservador i significat component de l'imperialisme
- Els estats van adoptar una política de prestigi en un intent d'atreure a les massespopulars i van desenvolupar una acció diplomàtica dirigida per fortes personalitats ( Bismarck , Chamberlain , Jules Ferry, Leopoldo de Bèlgica , Cecil Rhodes , etc. ) que, recolzades en gran mesura per la premsa i altres mitjans , van propugnar des d'una postura xovinista la formació i consolidació d'extensos dominis colonials .
- Les potències ambicionaven aconseguir l'hegemonia colonial mitjançant elcontrol comercial i militar de les rutes marítimes i terrestres , alhora que obstaculitzaven per tots els mitjans l'expansió dels seus rivals .
3. El reparto del mundo: principales conflictos causados por el imperialismo
Durant el segle XIX, a mesura que progressava l'expansió colonial, es produir disputes entre les potències imperialistes en el seu intent per controlar territorial, política i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS