Historia

Páginas: 5 (1189 palabras) Publicado: 21 de enero de 2013
8)ORÍGENS I CONSOLIDACIÓ DEL CATALANISME (1833-1901)

1)CATALANISME
* Arrels del catalanisme: Moviments culturals que donaran lloc al catalanisme polític que és un moviment reaccionari i conservador.
1. Renaixença.
Moviment cultural que va sorgir al 1830 per reivindicar l’ús públic i literari de la llengua catalana. Neix gràcies a la defensa de la llengua i cultura catalana.
2.Romanticisme.
Aporta la exaltació dels sentiments col·lectius i els gust per la edat mitjana. Mitificació (home que vol salvar al poble i a la princesa..)
3. Nacionalismes a Europa
Apareixen mites d’origen (St. Jordi) i contes catalans (4 barres)
4. Pervivències de la identitat catalana perduda al 1714.
El poble havia mantingut la llengua catalana.
5. Carlisme
El Carlismereivindicava els drets històrics de Catalunya i el record de les institucions perdudes.
6. Republicanisme federal
Teoria política i progressista creada per P. Margall i proposa una alternativa a l’estat en la qual proposa una república en lloc d’una monarquia i un estat federal en comptes de central. També proposa una certa preocupació per el socialisme per millorar les condicions del proletariat.* Fins als anys 70 parlem d’un catalanisme cultural, a partir dels anys 80-90 parlem d’un catalanisme polític.
La figura cabdal del catalanisme polític va ser Valentí Almirall, era una intel·lectual català que es separa dels Republicans Federals. Va formular ideològicament la doctrina catalana en un context econòmic-polític que és el sistema de la restauració amb una burgesia catalana queestava descontenta dels governs de Madrid
Almirall formula el context:
I. “Lo catalanisme” Obra en la qual formula doctrina més important, la política
II. També funda una organització cultural i política “centre català” que va estenent pels pobles catalans i :
* promou la cultura catalana
* Promou el 1r i 2n Congrés Catalanista a Madrid “Memorial de Greuges” que reivindica:
a)Oficialitat de la llengua catalana
b) La continuïtat del codi civil català
c) El proteccionisme econòmic per la indústria
La presentació política del catalanisme a Madrid crea un cert malestar perquè el grup de catalanisme encapçalat per Almirall porta el document a mà del rei i Cánovas se sent ofès. Es presenten com a súbdits. No era independentista era progressista i demana una certaautonomia. Aquest document no té conseqüències polítiques ja que el rei mor al 1875 però si es l’inici per altres reivindicacions.

III. Crea el “Diari Català” explica la implicació política que ha de fer el poble català.

A finals del 1880 Almirall i el Centre Català comencen a perdre seguidors ja que l’alta burgesia no està d’acord amb el progressisme d’Almirall i a més es va posicionar encontra de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888 on la burgesia pretenia mostrar la modernitat de la ciutat.

* Als anys 90 es separen del Centre Català i creen un partit anomenat “La Lliga de Catalunya” creada per un grup de persones com Domènech i Montaner.. el qual és un grup més conservador ( no partidaris del sufragi, partidaris de l’ordre abans que la llibertat) i comptaven amb elsuport de l’alta burgesia.
El catalanisme de dreta comença a actuar amb el primer manifest de la tendència més conservadora que és el “Missatge a la Reina Regent” que tot i que s’havien separat d’Almirall demanen les mateixes coses:
- Oficialitat de la llengua
- Continuïtat del codi civil
- Forma de govern de Catalunya diferent de la resta d’Espanya
A l’any següent fa una campanya endefensa de la continuïtat de codi civil català i finalment el govern de Madrid accepta aquesta continuïtat.

* A l’any 1981 es crea una associació cultural la “Unió Catalanista” que era una entitat cultural per promoure el Català en tots els actes de la vida dels pobles catalans, és a dir, tenen l’objectiu de difondre el Catalanisme i estendre la cultura catalana. Promou el coneixement...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS