Historia

Páginas: 8 (1998 palabras) Publicado: 26 de enero de 2013
honstitució

Espanya ha tingut amb molta frequència canvis de constitució, en canvi els Estats Units fa mes de 200 anys que no canvia. Això es degut a conflictes com a guerres civils.
Iberia preromana: Ibèria (costa est), turdetani (dels fenicis) a continuació d’Iberia per altra banda del sud de la península hi havia els celtes i els vascos al nord.
Tota Espanya va parlar el llatí exepte elsvascos, tot i que eren dominats pels romans no els van romanitzar.

Hispania Romana ( III aC – V dC )

L’imperi romà va aconseguir una romanització total en la península Iberíca menys els vascos. Van implantar la seva cultura, religió, llengua (llatí).
Tarraconensis
Lusitania: un troç de Portugal, Lleó, Extremadura.
Bètica: betis

Hispania
A finals del segle VI l’imperi romà ésdesmonta i es invadit per tribus germàniques que es reparteixen l’imperi. Els visigots, que tenien la capital a Toledo, dominaven la major part de la península i una petita part del sud de França. Hi havia el regne dels Sueus al nord. Els cantabres i els vascons un cop caigut l’imperi romà ya no van tornar a ser dominats per ningú tot i que rebien atacs dels visigots bastant sovint.

Al-andalusInvasió Islàmica
L’islam neix al s.VII a Arabia i al 711 entra a la península i es vol estendre per tot europa.
No els hi costa gens conquerir la península, entren fins al cor de la península on son aturats per un franc, Carles Martell.
No aconsegueixen dominar als asturs, Cantabres ni vascons.
Els visigots no van ser conquerits sempre a partir de la guerra, sinò per pactes a canvi de conservarla vida, les propietats però a canvi de pagar un impost. A ells els hi era igual tenir un hamo visigot que un àrab, en canvi els cantabres, asturs i vascons no van pactar ja que ells no tenien amo avans i no volien tenir-ne pas.
Es produeix una Islamització (religió) i una arabització (cultura) important.

Formació dels regnes cristians del nord ( VIII-X )
El regne d’Asturies

Don Pelayoés el primer que va aturar l’expansió dels arabs. Era un noble visigot que va escapar-se de Toledo i va anar a les muntanyes. Va organitzar als Asturs per lluitar. Van guanyar a la guerra de Covadonga amb l’ajuda de la Mare de Déu de Covadonga i aixi van frenar als àrabs.
Després va formar part d’una nova dinastía, es va fer un nou regne. Aixó farà que al ser un visigot, al cap de 200 anys quan elregne d’Asturies s’hagi establert bé es vulgui reconquerir el territorio visigot perdut en el passat.
Per fer-ho es necesitaba una excusa la qual la generaven els monjos d’Asturies, creaven una historia pasada pertal de expandir-se cap al sud. Per a ells l’excusa era recuperar el territorio perdut, la Reconquesta.
El Rei d’Asturies es transforma en Rei de Lleó i compte de Castella ( canvia elnom de regne d’asturies per regne de Lleó pero res mes)
Al voltant de Burgos es forma el comptat de castella.

Marques
Els Francs perque no els molestesin els àrabs i altres van crear marques. L’emperador envía a embaixadors per convencer als territoris que els hi interesava de que abandonessin als àrabs ( no impostos, llibertat política etc..)
Aixó ho feia per protegir-se dels àrabs jaque serán aquestes marques les que estintran que enferntar amb els àrabs en el cas que els vulguessin conquerir mentre ell tingues un regne feble. Aixi va sorgir Catalunya.
L’escut de Catalunya va sorgir en Gifrè el Pilós i Carles el Calb, Gifré va ser ferit en una batalla contra els arabs i Carles el Calb li va ficar 4 dits dintre la ferida i va pintar 4 ralles en l’escut.
Formació dels regnescristians del nord ( VIII-X )
L’estat Islamic es divideix en trosos independents; Valencia, Saragosa, Lleida…
Els del nord ya es fregaven les mans per conquerir aprofitant aquesta divisió.
Geopolitica del comptat de Barcelona ( X – XIII)
Osona, Barcelona i Girona sempre van junts, són els més grans, començen a extendre el seu domini rodejant les altres (Bèrga, Urgell, ribagorça) per evitar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS