Historia

Páginas: 5 (1019 palabras) Publicado: 10 de febrero de 2013
EXAMEN HISTÒRIA TEMA 8
* (Deutes i reparacions de guerra). Durant la Primera Guerra Mundia, els països bel·ligrants havien tingut una gran despesa militar a causa del seu enorme volum i els va obligar a endeutar-se. El països deutors eren:
1. França
2. Itàlia
3. Bèlgica
Els principals creditors eren:
1. Regne Unit
2. Estats Units
* (El crac del 1929)-Dijous negre: laprosperitat americana es va interrompre sobtadament el 24 d’octubre de 1929 (dijous negre), quan la Bors de Nova York va experimentar una forta davallada: la cotització de les accions va disminuir fins uns nivells molt baixos. Petits estalviadors que havien invertit tots els seus diners en la borsa van quedar completament arruïnats. Els estocs industrials es van acumular i els preus van baixarconsiderablement i això va fer que moltes empreses i bancs haguessin de plegar. A conseqüència d’això. L’atur va incrementar.
* (Una crisi d’abast mundial)- Gran depressió dels anys trenta: durant la Segona Guerra Mundial (1929-1939), el món va conèixer la pitjor crisi econòmica del capitalisme: la Gran Depressió dels trenta anys. El comerç internacional es va ressentir molt d’aquesta crisi.L’any 1932, la quantitat de béns intercanviats a nivell mundial s’havia reduït. Els països exportadors de primeres matèries i de productes alimentaris van experimentar una forta reducció de vendes als països desenvolupats per dos motius:
1. La davallada de l’activitat industrial exigia menys primeres matèries.
2. La població dels països rics va limitar moltíssim la seva despesa militar.
*(Pensaments econòmics).
1. Adam Smith: va formular el seu pensament al segle XVIII (liberalisme econòmic) que s’oposava a utilitzar els recursos de l’Estat per lluitar contra la crisi i opinaven que es resoldria per si sola.
2. John Maynard Keynes: va formular l’estratègia adequada per lluitar contra la crisi econòmica. Segons Keynes, quan una economia es trobava en una situaciód’estancament, l’única solució era que l’Estat n’assumís la direcció mitjançant un programa d’obres públiques. Aquestes construccions tenien com a conseqüència la revitalització de les empreses i nous llocs de treball.
* (Els Estats Units i el New Deal). Franklin Delano Roosvelt, candidat del Partit Demòcrata, va obtenir una àmplia victòria amb un programa, el New Deal “ nova distribució”, que prometialluitar contra la crisi econòmica i les seves conseqüències. Roosvelt va utilitzar tots els seus recursos. El New Deal va significar, una profunda revisió del sistema bancari i borsari nord-americà. Pel que fa al sector primari, el govern va dictar una sèrie de mesures amb l’objectiu d’incrementar productes.
L’ esforç més important va anar dirigit a lluitar contra l’atur:
1. Van augmentarles subvencions i el subsidis.
2. Va començar un programa d’ocupació juvenil basat en la repoblació forestal.
3. Es van donar facilitats a les empreses perquè creessin llocs de treball.
4. Es va emprendre un programa d’obres públiques.
* (Alemanya). Els estralls de la crisi van provocar el creixement d’un moviment politic antidemocràtic, el nazisme, que liderava Adolf Hitler.Hitler va impulsar la reactivació de l’economia d’Alemanya mitjançant la realització d’importants obres públiques, la potenciació de la industria armamentista i la imposició d’un model de desenvolupament autàrquic o autosuficient, que volia evitar qualsevol tipus de dependència de l’economia alemanya respecte l’exterior.
* (Mussolini i el feixisme italià). Els italians es van sentir decebuts ideien que Itàlia havia estat enganyada pels aliats i només havien obtingut una victòria mutilada.
Benito Mussolini, antic militant socialista, va connectar amb els anhels de molts antics soldats, que tornaven de la guerra decebuts i sense feina i va crear el primer agrupament feixista, embrió del Parit Nacional Feixista. Es caracteritzava:
1. Pel seu nacionalisme exacerbat.
2. La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS