Historia

Páginas: 5 (1219 palabras) Publicado: 6 de marzo de 2013
Les tres Gràcies, de Rubens


1. Classificació de l’obra:

Les tres Gràcies és una obra de l’autor flamenc (de Flandes, l’actual Bèlgica) Peter Paulus Rubens, nascut a Siegen l’any 1577 i mort a Anvers l’any 1640. El quadre va ser pintant un any abans de la seva mort, l’any 1939. El tema és mitològic i pertany a l’estil de l’època de l’autor, el Barroc. Les seves mides són 2,21 x 1,81.Rubens va utilitzar la tècnica de l’oli sobre fusta. Actualment el quadre es troba a la sala 29 del Museo del Prado de Madrid.


2. Vida i obra de l’autor
(vegi’s llibre de text, p. 314).

2.1 Antecedents i influències

Els models i influències en què va basar-se Rubens són variats: de Ticià, Il Veronese i Il Tintoreto, la força cromàtica; de Miquel Àngel, la força compositiva; de Caravaggio,els jocs de llum; de Rafael, l’equilibri... També va inspirar-se en l’escultura grecoromana, de la qual va ser coleccionista.


3. Context històric i artístic

L’art barroc és l’art sorgit a Itàlia al segle XVII i que s’estén per Europa i Amèrica Llatina (colònies espanyoles) al llarg del segle XVII i les primeres dècades del XVIII. El terme el van posar els neoclàssics de forma pejorativa jaque el consideraven un tipus d’art contrari al seu gust i a les normes del classicisme.

Es tracta de fet, d’un art amb solucions estètiques i formals pròpies però no el podem entendre com oposat al classicisme ja que continuen vigents alguns principis bàsics del Renaixement. Pren valor la creativitat individual, la llibertat per interpretar i reelaborar el repertori clàssic.

Es potconsiderar una manifestació de poder tant de l’església com de les monarquies absolutes que el que busca és impressionar, revolucionar i fer ostentació de la seva grandesa. Es tracta d’un art total, escènic en el que s’ajunten la pintura, l’escultura i l’arquitectura.

Entre 1700 (mort de Carles II d’Espanya) i el 1715 (mort de Lluís XIV de França) el Barroc es pot considerar conclòs per donar pas alRococó i al Neoclassicisme.

Per una altra banda, i en relació amb el context cultural, hem de saber que el Barroc apareix en un moment caracteritzat pels següents elements clau:

a) Contrareforma catòlica (porta a enfortir el pontificat i vol moure a la gent a la devoció).

b) Absolutisme monàrquic (manifestar l’origen diví del seu poder, grandiositat).

c) Lluites religioses,Guerra dels 30 anys i greus conflictes.

d) Canvis radicals: primers parlaments, avenços científics (Galileu, Newton), racionalisme filosòfic (Descartes, Locke), capitalisme comercial (avenç d’una burgesia rica i poderosa).

e) Moment contradictori i crític (que quedarà reflectit per l’art. Naturalista/ Classicista, barroc catòlic/barroc protestant, temàtica religiosa/ temàtica mitològica iart cortesà i eclesiàstic/ art íntim i familiar.

Aquests obra pertany a l’estil barroc, però també a l’escola flamenca. Aquesta tendència artística va aparèixer en el segle XVII i es caracteritza per: la pintura ràpida, nerviosa, de grans pinzellades i de gran intensitat narrativa va ser molt preuada pels pintors romàntics del segle XIX, especialment per Delacroix.


4. Estil de l’ obra icinc característiques formals o conceptuals

Aquesta obra pertany a l’estil del barroc. Cinc de les característiques més importants d’aquest estil són:

a) En l’arquitectura,

a. Recerca tan del moviment real (parets ondulants…) com imaginari (personatges captats en accions violentes).

b. Intent de suggerir l’infinit.

c. La importància de la llum i els efectes lumínics.d. El gust per la teatralitat.

e. Tendència a barrejar les disciplines artístiques.

f. Edificis típics: l’església i el palau.

g. La concepció de l’edifici és unitària.




b) L’escultura,

a. És un element omnipresent a l’art Barroc.

b. Els materials són variats: marbre, bronze, fusta policromada…

c. La tipologia i la temàtica són diverses. L’escultura...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS