History

Páginas: 10 (2262 palabras) Publicado: 13 de enero de 2013
ISTORIA ORIENTULUI ANTIC
SOCIETĂŢI, RELIGII ŞI ARTĂ

SEMINAR: LEGEA ŞI JUSTIŢIA ÎN CIVILIZAŢIILE MESOPOTAMIENE

Codul lui Ur-Nammu (sec. XXII î.Hr.)

25. Dacă un om apare ca martor la un proces şi este dovedit sperjur va plăti 15 sicli de argint.
26. Dacă un om apare ca martor într-un proces dar refuză să depună jurământul, trebuie să plătească pentru câte bunuri sunt implicate înproces.
27. Dacă un om intră cu forţa şi ia câmpul altuia şi se aduce o acuzaţie contra lui dar el o dispreţuieşte, acel om îşi va pierde cheltuielile făcute (pentru cultivarea câmpului).
28. Dacă un om a inundat câmpul altuia va plăti trei kor (aprox. 300 litri) de grâu pe un iku (= 35 mp)de câmp.
29. Dacă un om a închiriat un câmp altui om pentru cultivare, dar acela nu l-a lucrat iar câmpul acăzut în paragină, cel care l-a închiriat va plăti primului trei kor de grâu pe un iku de câmp.

Codul lui Hammurapi (1750 î.Hr.)

1. Dacă cineva a acuzat un om de o crimă, dar nu a putut aduce dovezi, acuzatorul să fie ucis.
2. Dacă cineva a acuzat un om de vrăjitorie, dar nu a putut aduce dovezi, cel acuzat să meargă la Fluviu, să fie aruncat în Fluviu. Dacă Fluviul l-a înghiţit, acuzatorul săusă-i ia casa. Dacă Fluviul l-a cruţat şi el a ieşit nevătămat, acuzatorul să fie ucis; cel aruncat în Fluviu să primească casa acuzatorului.
3. Dacă cineva a venit la un proces şi a adus mărturie mincinoasă şi nu şi-a putut dovedi spusele, dacă acel proces este unul capital, acel om să fie ucis.
4. Dacă a adus mărturie într-un proces pentru grâu sau argint, să suporte întreaga amendă din acelproces.
5. Dacă un judecător a judecat o cauză, a dat sentinţa, a făcut tableta sigilată, dar după aceea şi-a schimbat sentinţa, acel judecător să fie dovedit şi să plătească de 12 ori amenda stabilită în sentinţă. Să fie înlăturat în faţa tuturor din locul său de judecător şi să nu mai poată judeca în procese.
………………………………….
27. Dacă un soldat sau un vânător a fost făcut prizonier într-ofortăreaţă a regelui; dacă după plecarea lui pământul şi livada lui au fost date altuia şi acela a îndeplinit serviciile lui , dacă primul deţinător se întoarce în oraşul său să-i fie restituite pământul şi livada şi să îşi îndeplinească mai departe serviciile.
28. Dacă un soldat sau un vânător a fost făcut prizonier într-o fortăreaţă a regelui; dacă fiul său este capabil să împlinească serviciul,terenul şi livada îi vor fi date iar el va primi slujba.
29. Dacă fiul său este minor şi nu poate îndeplini slujba tatălui său, atunci o treime din teren şi din livadă vor fi date mamei sale. Astfel mama sa va putea
să-l crească.
30. Dacă un soldat sau un vânător a lăsat în părăsire terenul său, livada şi casa, datorită slujbei sale şi dacă se află departe, dacă un altul, după plecarea sa, i-a luatterenul, livada şi casa şi dacă a împlinit slujba sa timp de trei ani, dacă primul deţinător s-a întors şi doreşte înapoi terenul, livada şi casa, ele nu-i vor fi înapoiate. Numai acela care le-a luat şi care a îndeplinit slujba va face de atunci înainte şi serviciul.
31. Dacă a lipsit un an şi dacă s-a întors, terenul său, livada şi casa sa îi vor fi înapoiate şi numai el va îndeplini slujba.………………….
36. Terenul, livada şi casa unui soldat, a unui vânător şi a unui arendaş nu pot fi vândute.
37. Dacă un om a cumpărat un teren, o livadă sau o casă a unui soldat, a unui vânător sau a unui arendaş, tăbliţa sa va fi spartă şi el îşi va pierde banii. Terenul, livada sau casa vor reveni la vechiul lor deţinător.
38. Un soldat, un vânător sau un arendaş nu poate să lase nimic în scris soţiei salesau fiicei sale din terenul, livada sau casa legate de slujba sa. El nu poate să cedeze părţi din teren, livadă sau casă pentru a se elibera de o obligaţie.
39. Din terenul, livada sau casa pe care le cumpără şi al căror proprietar este, poate să lase ceva în scris soţiei sau fiicei sale. Poate de asemenea să cedeze ceva din acestea pentru a se elibera de o obligaţie.
……………………..
53....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • history
  • HISTORY
  • History
  • History
  • History
  • History
  • History
  • History

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS