Història Maia

Páginas: 3 (502 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2012
1.Historia
Origen i final dels maia
El poble maia va arribar a Mesoamèrica desde el Nort, procendents de l'Àsia, sobre l'any 1500 a.C. i poc a poc es va anant organitzant en petits núclissedentaris, que majoritariament practicaven una agricultura molt primitiva. Durant aquest període van costruïr temples de fusta, van esculpir petites figures de pedra i van crear una ceràmica monocroma propia.Es poden considerar dues etapas a l'historia dels maia:
-Vell imperi : També conegut com el període clàsic, que és va desenvolupar durant els segles III i IX. Al principi va ser ubicat a la regió deEl Petén, on es trobaven les ciutats d'Uaxactún i Tikal. Es considera que Tikal va ser la capital més antiga de la civilització maia. Al segle IV, els Maia van iniciar la seva expansió territorialper l'Oest i el Sudest, on van apareixer diferents ciutats. Més tard, la seva conquesta va seguir pel Nord fins que van acabar controlan tota la península del Yucatán. Durant els segles VII i VIII es vaconsolidar la cultura maia en els nous territoris fins que a la segona meitat del segle VIII es va produïr un apegeu cultural que va ser reflectat a las ruïnes dels temples de Tikal, Palenque iCopán. Els sistemes de conreu van ser sempre primitius i quan es van quedar sense sòl van empobrir, així que els Maia es van veure obligats a emigrar a una altre regió que no estigués explotada. Així vacomençar el ''nou imperi''.
-Nou imperi: Entre el segle X i el segle XVI, la civilització Maia va vivir un nou període históric que es coneix amb el nom ''posclàsic'' o ''nou imperi''. Va sercaracteritzat per l'esplendor del núcli de Mayapán i posteriorment pero una serie de conflictes molt bèl·lics, els quals van facilitar l'avanç als conqueridors españols. Al principi d'aquest ''nou imperi'' elspobladors maies es van unir amb un contingent invasor que pertenyia al grup dels Toltecas, que van imposar cultes religiosos i un sistema militarista. Els núclis principals d'aquell moment eren...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Maie
  • La Mai
  • tu mai
  • Maia
  • Maio
  • La por que no s'acaba mai
  • VIVIAN MAIER
  • TU MAI EN TANGA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS