Història s.XVI_s.XVIII

Páginas: 7 (1525 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2013
1. L’Antic Regim

Anomenem Antic Regim el conjunt de relacions socials, econòmiques i politiques que caracteritzaven les societats de l’Europa occidental entre els segles XVI i XVIII. L’Antic Regim te tres característiques fonamentals:
• El manteniment de la societat estamental d’origen feudal, formada pel clergat, la noblesa i el poble o tercer estat.
• Un sistema econòmic que es basava enl’agricultura, la ramaderia i el treball artesà, i en que el comerç tenia cada cop mes importància.
• Un sistema polític predominant, anomenat monarquia absoluta, caracteritzat per la concentració del poder en mans del rei i la centralització de l’aparell administratiu. Al llarg del segle XVIII, alguns monarques es van deixar influir per les idees de la Il·lustració i van abordar reformes que vandonar lloc a l’anomenat despotisme il·lustrat.

2. Un mon bàsicament rural

La característica principal de l’economia de l’Antic Regim era el predomini de l’agricultura i la ramaderia, i el creixement progressiu i constant del comerç i la industria. La majoria de la població es dedicava a l’agricultura i, en general, es tractava d’una agricultura de subsistència, en secans poc productiusdedicats al cultiu de cereals, que eren la base de l’alimentació de la majoria de la població. La major part de la terra estava en mans dels privilegiats, el clergat i la noblesa. La resta de les terres estaven en mans de la monarquia, de particulars o dels municipis.
Els camperols eren lliures a la major part d’Europa, però en alguns estats encara existia la servitud, com era el cas de la Rússiadels tsars.

La industria de l’Antic Regim girava fonamentalment al voltant dels petits tallers artesanals, controlats pels gremis. Amb tot, gracies a la iniciativa de comerciants emprenedors, van aparèixer formules noves de producció, com el putting out system i el domestic system.

El comerç exterior es va desenvolupar molt gracies als descobriments geogràfics i a la
concessió de monopolis perpart de les monarquies a les grans companyies comercials.
El comerç interior, el que es realitzava dins de cada estat, s’enfrontava a importants problemes que en dificultaven el creixement:
• control dels gremis.
• sistemes de pesos i mesures diferents dins d’un mateix estat.
• existència de duanes interiors.

3. El govern a principis del segle XVIII

Durant el segle XVIII, l’absolutisme,caracteritzat per la reunió de tots els poders de l’estat en la persona del rei (executiu, legislatiu i judicial), va ser el sistema polític de gairebé totes les monarquies europees.
L’excepció n’era el Regne Unit, on el poder del rei estava limitat per la llei i el Parlament.
L’absolutisme se sustentava en les teories de pensadors com ara Bossuet, que defensaven l’origen diví de la monarquia,segons les quals cap llei ni institució no podia estar per sobre del rei.
Enfront de l’absolutisme de la majoria de països europeus, a Anglaterra es va desenvolupar un sistema polític basat en la supremacia de la llei per davant el monarca, que acceptava el control del Parlament sobre la seva actuació.

4. La Il·lustració i el despotisme il·lustrat

En el segle XVIII es va desenvolupar unmoviment intel·lectual, la Il·lustració, que va fer una critica molt profunda de l’Antic Regim. Alguns monarques van governar seguint consells i recomanacions dels pensadors il·lustrats.
Aquesta forma de governar ha estat definida com a despotisme il·lustrat. Els il·lustrats van criticar la societat estamental. Defensaven un sistema d’equilibri social i d’igualtat jurídica que permetés el progréssocial. Les idees il·lustrades es van difondre per Europa sobretot gracies a la publicació a Franca de l’Enciclopèdia, dirigida per Denis Diderot i Jean Le Rond d’Alembert.
Les idees il·lustrades també van influir en els monarques del segle XVIII. Anomenem despotisme il·lustrat o absolutisme il·lustrat el sistema polític que neix de l’aplicació de les idees il·lustrades per part d’alguns...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia de los sin historia
  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS