Història

Páginas: 2 (387 palabras) Publicado: 25 de abril de 2013
Cansoneta leu e plana fou escrita el 1172 per Guillem de Berguedà és el trobador del qual ens han arribat més textos. Guillem era un senyor feudal de l’Edat Mitjana que utilitzava la poesia com aarma per a atacar els seus enemics i denigrar-los públicament. Guillem és un trobador per tant el situem dins del gènere de la poesia trobadoresca, Cansoneta leu e plana és un exemple desirventés un gènere de la poesia trobadoresca que servia per riures d’una persona.

El tema podriem dir que és la burla de Guillem de Berguedà cap al marqués de Mataplanaque podriem dir que té una petitarelació amb el títol perqué al ser en to de burla és sencill entendre el que ens diu.
A la primera estrofa ens diu que fara una cançconeta fàcil i sencilla sobre el seu marqués, el marqués demataplana al que ell anomena traïdor i que és un farçant. Ala segona ens explica qué el Marquès va perdre tres dents a Melgur, prop de Someries, i que tot i aixó no canvia res. A la tercera defineixel braç del Marquès, té un braç que no val res perqué és mol prim i el porta arronsat i li caldria ajuda per poder-lo moure. A la quarta ens diu que ningú es pot enfiar del Marquès i que si es vaam ell millor anari amb claror de dia que no pas a la nit, pel que pugi fer. I per últim a la cinquena ens parla de la possible homosexualitat del Marquès, ens diu que el que dormi la migdiadaamb ell sense pantalons es ben boig.

A la tercera estrofa entre el primer i el segon vers podem trobar un metàfora “Del bratz no us prestz una figa,/ que cabreilla par de biga”. I trobem unaanàfora al final de cada estrofa “A, Marquès, Marquès, Marquès,/ d’engany etz farsitz e ples”.

El poema esta compost per cinc estrofes de set versos monosil·làbics heptasíl·labs d’art menorcadascuna de les estrofes. La rima del poema es consonant entre els versos 1,2 i 4 i entre els versos 3,5,6 i 7 de cada estrofa. La rima és masculina en els versos 1,2 i 4 de cada estrofa i és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS