Hitoria de 2n de Bachillerato

Páginas: 8 (1823 palabras) Publicado: 17 de abril de 2013
Els anys 20, paral•lelament a la dictadura, es va introduir a Espanya elements de modernització. Això va fer que canviés la neutralitat.
• 2.1 El camí cap a la modernització i la societat de masses.
És aquest període que es va generalitzar la producció de a electricitat que va fer possible que en totes les llar la electricitat fos accessible.
D’altra banda, en aquest moment que apareixeninvents: la maquina de retrat, frigorífics i la radio que va ser uns dels més important però transmetre ràpidament la informació sobre idees i opinions de la gent. Aquests nous invents no van arribar a tothom, ja que només van ser inclosos en zones urbanes i nuclis burgesos.

La nova aparició de nous mitjans de comunicació amb la radio i la consolidació de premsa escrita va ser un element clau delcanvi de mentalitat que hi havia.
Es difondran nous costums i formes de vida que fins a les hores eren desconegudes. Per exemple, l’aparició de espectacles de masses com el futbol que va tenir i té molt d’èxit.
1. 2 La condició de la dona.
Uns dels canvis radicals, va ser la condició de la dona.
Durant els primers anys 20 es considerava la dona inferior, intel•lectualment, i també que ladona havia de d’assumir la seva llavor en la llar com esposa i mare. El codi civil dictava que la dona tenia la obligació d’obeir el seu marit que era l’administrador dels seus bens , i que , a més a més, la dona no podia comprar i vendre sense el seu permís.
Per tant l’educació tant per els nens com les nenes era diferent, ja que les nenes es dedicaven a aprendre religió i la labor, i els nen aescriure i apuntar.
Els anys 20 aquesta situació comença canviar lentament, però sobretot en la segona república obtindré més drets.
Dones importats:
• Dolors Montserrat
• Teresa Clara Munt
• Teresa Munte
• Rosa Sensat pedagoga que introdueix nois corren pedagògics , nous mètodes per ensenyar.


2. 3 El moviment obrer als anys 20.

Durant la dictadura de Primo de Rivera hi ha unretrocediment del moviment obrer, la persecució de la CNT i els comunistes. Va ser menys dura la tensió social, però no van aconseguir fer-la desaparèixer del tot , sinó que van continuar la seva activitat a la clandestinitat. Quan es van trobar en aquesta clandestinitat, es va produir una divisió entre obrers. Es va van separar la CNT que es va mostrar contrària al Règim des de un primer moment il’UGT que ens uns moments ho volien col•laborar.
 El 1927: es va crear els anomenats COMITÈS PERITARIS que estaven formats per un 50% de patrons i un altre 50% d’obrers, aquest comitè va rebre el suport de la UGT.
Alguns sector de la CNT: els més moderats , liderats per Àngel Pestaña defensaven aprofitar tal i com feia l’UGT les escletxes que es permet en el Règim i ,també, volien fer coses perajudar els obrer.
 En contra d’aquest moviment: Els anarquistes més purs no estan d’acord i finalment van crear a Valencia una federació anomenada LA FEDERACIÓ ANARQUISTA IBERICA (FAI). Aquests tindran protagonisme en la 2n República.
3 PROSSÉS DE TRADICIÓ CAP A LA DICTADURA.
Aquest període dictadura blanda hauria de ser un període per tornar a la normalitat política, però era impossibletornat al Règim actual per tres motius:
 Els partits dinàstics (Conservadors i liberals) havien perdut durant la dictadura la seva estructura organitzativa. Molts líders havien mort i d’altres s’havien exiliat, i els que quedaven molt despe... per la manca d’actuació davant la crisi.
 La opinió pública urbana va identificar la figura del Rei amb la dictadura i el van fer responsable d’aquellasituació.
3.1 Les forces anti-dinàstiques: els republicans , socialistes i altres sectors de l’esquerra van prendre una iniciativa unitària unir-se tots per no tornar a la restauració, aquesta iniciativa es va culminar amb un pacte El PACTE DE SANT SEBASTIÀ EL 1930, fins aquest moments m olts partits polítics va estar distanciats i aquesta serà la primera vegada que faran un fort camí....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Solucionario De Física 2N Bachillerato
  • Hitoria
  • hitoria
  • hitoria
  • hitoria
  • Hitoria
  • Hitorias
  • hitoria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS