hiukhiljpoñ

Páginas: 6 (1303 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2013
TEMA 15. TRANSICIÓ, DEMOCRÀCIA I AUTONOMIA

1. Els inicis de la transició

Immobilistes, reformistes i rupturistes
-Immobilistes: continuïtat del franquisme
-Reformistes: reforma promoguda des de les mateixes institucions que culminés en una lenta i limitada democratització del règim
-Ruptura: de la dictadura i construcció d’un nou sistema polític liderat per les forces democràtiques.El govern d’Arias Navarro:
-Joan Carles de Borbó va ser proclamat rei (Llei de Successió). El rei va escollir com a cap de govern a Arias Navarro, que va incorporar a reformistes com Manuel Fraga. Es creia que Arias Navarro seria qui conduiria Espanya a la democràcia però al presentar el seu programa, es va veure que era immobilista. Entre d’altres, va presentar lleis molt restrictives sobreels drets de reunió i associació (sense partits polítics).

Les mobilitzacions populars:
-Espanya: Coordinación Democrática. La seva proposta era la ruptura democràtica (posar les bases d’un nou sistema polític per mitjà d’un govern provisional i d’eleccions generals)
-Catalunya: Consell de Forces Polítiques de Catalunya: acollia onze partits (tant de dretes com d’esquerres). Va millorar lesrelacions entre opositors espanyols i catalans.
-Manifestacions, vagues, campanyes... que demanaven llibertats, amnistia per als presos polítics i estatuts d’autonomia.
-Conflictivitat laboral amb nombroses vagues i manifestacions

El govern de Suárez i la reforma política
-Es va forçar la dimissió d’Arias Navarro l’any 1976.
-Adolfo Suárez va ser el successor. D’ideals reformistes. Haviad’anul·lar la resistència dels immobilistes i atreure una bona part de l’oposició democràtica.
-Llei de reforma política, reconeixia (amb limitacions) els drets fonamentals de les persones, conferia la potestat legislativa en exclusiva a la representació popular i preveia un sistema electoral democràtic.
-Les corts, que en principi eren opositors, van aprovar la Llei de reforma política a causa queSuárez va negociar amb franquistes. L’acord va ser que, si ells deixaven aprovar la Llei, no se’ls demanarien responsabilitats polítiques. Per aprovar la llei es va fer un referèndum el 1976, aprovat amb un 81% dels votants.

La construcció de la democràcia
-Es van multiplicar les mobilitzacions des de universitats, associacions de veïns, etc.
-Decrets que van permetre la llibertat sindical,amnistia per a delictes polítics durant el franquisme i legalització dels partits polítics (amb excepció d’alguns d’esquerres com Esquerra Republicana).
-es van anar desmantellant totes les institucions franquistes
-Per garantir la successió monàrquica, Joan de Borbó va cedir els seus drets a Joan Carles

Primeres eleccions democràtiques (1977)
-Dreta: Alianza Popular (de Manuel Fraga Iribarne)-Unión de Centro de Democrático
-Triomf per UCD i en segon lloc PSOE.
-Adolfo Suárez crea el primer govern democràtic d’Espanya després de la Guerra Civil

Constitució de 1978
-Des de les Corts: política de consens: es volia resoldre tots els problemes per mitjà de la negociació i de l’acord entre les forces polítiques.
-caràcter progressista, tot i que amb una certa ambigüitat per lapolítica de consens. Això va fer que el seu desenvolupament legislatiu fos assumit per l’esquerra i la dreta
-Defineix Espanya: estat social i democràtic de dret, monarquia parlamentària (corona funcions representatives i exèrcit sotmès al poder civil), no confessional, abolició de la pena de mort i desenvolupament de la declaració de drets i llibertats civils i polítiques, dret a autonomia, llibertatde mercat t (amb possibilitats d’intervenció estatal), castellà llengua oficial a més de les llengües respectives a les comunitats, Tribunal Constitucional.
2. La recuperació de l’autonomia

El restabliment de la Generalitat de Catalunya
-Proposta de l’Assemblea de Parlamentaris Catalans: restauració de la Generalitat, retorn del president Tarradellas, l’abolició de la llei contra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS