Hola Que Tal

Páginas: 5 (1118 palabras) Publicado: 28 de febrero de 2013
Literatura U3


Zaka Tribak
4rt C



1. Una mica d'història

L'Humansime s'inicià el s. XIV, que esdevindrà un nou marc cultural.
Les ciutats creixeran demogràficament, i la burgesia serà la classe social amb un estil de vida exemplar, utilitzant la moneda i valorant els textos i documents.
A partir d'aquest moment, la gent utilitzarà la raó i la ciència en comptes de només la fe,per tant l'Església perdrà influència davant el pensament dels intel·lectuals de l'època. Les llengües literaries seran la tosca de Petrarca, i el llatí durant els s. XV i XVI.

1.2 El veritable Renaixement o segon humanisme

El Renaixement serà l'etapa on es faran ''renéixer'' les arts, la ciència, la cultura a la futura Itàlia i a diversos països europeus. Els primers humanistes pensaven quel'home era el centre de l'univers, i que l'home era parcialment lliure. En canvi ara, la llibertat depèn de l'home, i ell podrà decidir.

1.3 La impremta i el Cinquecento

L'alemany Johann Gensfleisch, conegut com Gutenberg, fou el creador de la impremta l'any 1450.
A mitjans del s. XVI a Itàlia es comencen a fer impressions de 7.000 exemplars, escrits en llatí i en italià.

1.3.2 ElCinquecento

Durant el 1500 i 1530, el Renaixement té la seva màxima esplendor. Es caracteritza per:
Teatre modern, per a la classe privilegiada, i recreava el teatre clàssic romà. Cada història estarà dividida en 5 actes. La història serà de 2 o 3 hores i anirà seguida d'una acció i un desenvolupament.
Una nova matèria, la Carolíngia, que prové de la figura de Carlemany. Se'n destaca una cançóde gesta francesa, la Chanson de Roland del s. XI. N'hi ha vàries versions, com la d'Orlando Furioso d'Ariosto. Té com un to burlesc i de sàtira que no tenen les novel·les cavalleresques però si abunden les aventures, lluites i fantasia.

1.4 Leonardo, Machiavelli i Michelangelo

1.4.1 Leonardo da Vinci

Nascut el 1459, fou un reconegut pintor i inventor, encara que mai va arribar a inventarres. És conegut pel seu talent en la pintura i el seu pensament.

1.4.2 Niccolò Machiavelli

Va néixer el 1469. Va formar part del govern de Florència, i va escriure Il Principe (1513) que fou la seva millor obra. En aquesta obra, Macquiavel ens explica com s'ha de ser príncep i a la vegada com ser del poble. El príncep haurà d'arribar a extrems molt cruels si fa falta per aconseguir els seuspropòsits.

1.4.3 Michelangelo Buonarroti

Nascut el 1475, va ser un famosíssim pintor i escultor, autor de la Capella Sixtina de Roma, també va ser un poeta important. Inspirava angoixa i tensió en els seus poemes, que són adjectius que descriuen bé el que el rodejava en aquella època.

2. Ausiàs March

Nascut a Gandia, València, el 1397. Formava part d'una família de poetes i cavallers,però ell va ser cavaller. Va servir Alfons el Magnànim i va participar en les campanyes de Sardenya i Còrsega (1420) i a Tunísia (1424). Gràcies a això va rebre nombroses terres i propietats.
Quan es va retirar de cavaller, va fer de senyor feudal i a la vegada va emprendre una carrera de poesia. Va casar-se amb Isabel Martorell, i quan aquesta va morir al 1443, es casà altre cop amb JoanaEscorna. Els seus poemes expressen la passió de les seves relacions amoroses.

2.2 Obra

És una producció de 10.000 versos que composen 138 poemes que tracten de l'amor, la mort, reflexions morals i la espiritualitat.
No fa ús del provençal, sinó que escriurà en català. En molts poemes seus, ell fa de protagonista, i el ''jo'' hi serà molt present.

2.2.1 Cants d'Amor

Són poemes d'amoragrupats en 5 cicles segons el senyal usat: Plena de seny (19 poemes), Llir entre cards (35 poemes) i Mon darrer bé (2 poemes), o Amor amor (12 poemes) i Oh, foll amor (10 poemes) que tracten de temes abstractes.

2.2.2 Cants de mort

Són 6 poemes llargs en què March expressa el dolor per la mort de la seva segona esposa, Joana Escorna.

2.2.3 Cants morals

El cant espiritual és una obra de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola que tal
  • Hola que tal?
  • Hola que tal
  • hola que tal!
  • hola que tal
  • hola que tal
  • hola que tal
  • HOLA QUE TAL

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS