HOLA

Páginas: 2 (452 palabras) Publicado: 9 de junio de 2013
UALITZACIÓ
Bonaventura Carles Aribau i Farriols va ser un escriptor, economista, polític i funcionari. Va nàixer a Barcelona el 4 de novembre de 1798 en una família de comerciants. De ben jove, vaestudiar retòrica, poètica, estàtica, física i hidrostàtica. Amb el pare exiliat i la mare malalta, deixà els estudis per dedicar-se a treballar en el comerç. El 1820 col•laborà en la revolucióliberal, durant el trienni constitucional .
El 1826 entrà a treballar a l’empresa de Gaspar de Remisa i es traslladà a Madrid. Durant vint anys es dedicà als negocis privats i al periodisme fins assolir ungran prestigi. El 1841 treballà per a José de Salamanca com a cap de comptabilitat de l’empresa, el 1850, fou nomenat vocal de la junta de duanes; el 1852, director general de cases de moneda, mines ipropietats de l’estat, i el 1857, secretari de la intendència de la reial casa i patrimoni. Arrelat a Madrid, s’havia anat desentenent dels problemes específics de Catalunya; cap al 1850 inicià unapropament, Malalt i desenganyat, tornà a Barcelona per a morir-hi en la pobresa.
Periodista i assagista, la seva obra escrita comprèn poemes, treballs de crítica literària, comentaris factuals orecerques històriques de temes econòmics. Bona part de la producció es troba escampada en diaris i revistes i no va tindre molta repercussió literària, exceptuant un poema escrit en català.
Fou redactord’El Europeo, propulsà la fundació d’El Vapor, on va ser publicat ‘’La pàtria” (1833); poema que inicià, alhora, el romanticisme en llengua catalana i el moviment anomenat de la Renaixença.
La primeraetapa de la Renaixença és va iniciar en el 1841 amb l’aparició de ‘’La pàtria’’ d’Aribau i la publicació en un volum de les poesies que ‘’Lo Gayté del Llobregat’’ de Joaquim Rubió. Entre els objectiusd’aquest moviment, destaquen el reconeixement, la repercussió i la definició de la pròpia identitat nacional i el paper fonamental de la dignificació de la llengua i la creació d’una literatura en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS