Hola

Páginas: 2 (471 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2011
Clara Barbal Mortés
Ciutadania multicultural: Will Kymlicka
En les societats modernes trobem col·lectius de ciutadans amb una identitat cultural diferent de la majoritària. Aquest és l’objected’estudi de Will Kymlicka, director del centre de recerca en Filosofia Política de la Universitat de Queen’s (Ontario, Canadà).
Hi ha dos models diferents que expliquen la diversitat cultural d’unasocietat. El primer és l’existència de minories nacionals: comunitats diferents respecte a la cultura principal, que en alguns casos gaudeixen de capacitat d’autogovern. L’altre model és l’induït per laimmigració individual o familiar. L’autor exposa que mentre les minories nacionals persisteixen en seguir sent entitats diferents a la majoritària, els nouvinguts desitgen que la societat a la qual s’hanincorporat sigui permeable a la seva cultura. Dit d’una altra manera: volen integrar-se i alhora ser acceptats.
Com explica Kymlicka la materialització de la diversitat cultural? Una manera és en elsestats multinacionals: dos o més nacions coexisteixen en un mateix estat, ja sigui per incorporació voluntària (federació) o involuntària (invasió). En les democràcies occidentals podem trobar moltsestats multinacionals: des dels EUA, en els que les minories incorporades per conquesta han adquirit un estatus polític especial (indis, porto-riquenys, guamesos...) fins a Suïssa, una federació dequatre comunitats lingüístiques diferents. La cohesió en un estat multinacional s’assoleix si la comunitat política més àmplia respecta l’existència de minories nacionals, com apunta l’autor.
Ladiversitat cultural es manifesta també en els estats politènics: l’existència de ciutadans – majoritàriament immigrants – amb antecedents ètnics comuns. Per exemplificar el concepte d’estat poliètnic,Kymlicka pren els dels EUA i el Canadà, ja que concentren un nombre alt de població nouvinguda. Els dos estats nord-americans segueixen una política d’immigració comuna, basada sota la següent...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS