hola

Páginas: 13 (3190 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2013
La vida a la roma antiga
Introducció:
En la petita introducció d’aquest llibre es mostra un petit resum del que tractarà el llibre. Diu que el la vida privada dels romans era bastant vulgar i per això els romans tenen molt mala reputació actualment. En la introducció també es diu que la civilització romana va aparèixer aproximadament a l’any 753 abans de crist.
També diu que la granhistòria, que és la de les seves conquistes està perfectament relacionada amb la seva vida privada, la seva economia i la seva manera de pensar.
Capítol 1:
Aquest capítol parla sobre la vida privada dels Romans des del seu inici com a pagesos fins a les guerres contra els Sabins. La vida dels romans en aquella època és difícil de comentar perquè n’hi ha poca informació detallada. Només se’n han trobatobres literàries i alguns objectes de la seva vida quotidiana com per exemple copes. Aquest capítol també parla del seu origen com a pastors i les seves cases antigues amb sostre de palla, actualment només es conserva la que suposadament era de Ròmul i la de Faust que va ser el descobridor dels fundadors de Roma.
En poc temps les cases romanes passen de ser rodones a rectangulars i, també,augmenten de mida, ja que les famílies són molt nombroses. Les parts de la casa són: Tablinum ( el que, actualment, seria el dormitori), Hortus (els jardins i camps de la família), l’ Impluvi i l’atri entre d’altres.
Una mica més tard a la ciutat neix la casa romana clàssica, que, età basada en una granja de camp. Tot i això els mobles segueixen sent simples. En els jardins hi cultivaven verdures,sobretot cols. Els habitants del camp només van a la ciutat per comerciar o per afers polítics. Els romans són esclavistes per tant en una casa hi podien haver uns quants esclaus, que, en aquests inicis no vivien tant malament com al final.
Tots els romans menys els esclaus portaven toga, majoritàriament blanca menys per persones especials que les portaven d’altres colors.
Les togues erenincòmodes, per tant, per treballar utilitzaven túniques. A diferència dels homes les dones a més portaven una peça de roba anomenada Palla que tapava les dos espatlles.
El pare tenia la màxima autoritat en la família. En el senat l’home més vell era el que tenia més autoritat. Les dones no tenien cap poder, però, gràcies a les serventes no tenien cap obligació tret de teixir.
Segons els romans, elcrim més gran que podia cometre una dona era l’adulteri, ja que era un crim de caràcter religiós. El casament era una cerimònia important en què la núvia portava un vestit especial.
A Roma la gent havia de ser enterrada correctament, perquè sinó, l’anima del mort no pot descansar en pau. Els familiars del mort l’havien d’enterrar bé obligatòriament. Les tombes estaven prohibides dins de la ciutatper això la gent era enterrada als afores. La cerimònia del funeral és al matí, on s’han de seguir uns rituals religiosos per poder donar un bon descans al mort.
Capítol 2:
Aquest capítol parla sobre un gran canvi cultural que va ser iniciat al segle II abans de Crist.
El canvi va començar quan Roma va començar a dominar un gran territori. Els romans es despertaven aviat, amb la sortida delsol. Només despertar-se, esmorzaven coses senzilles com pa, llet, fruita o formatge.
Després de la jornada laboral, que acabava al migdia, els romans anaven a casa, on dinaven plats calents però també frugals. L’àpat més important era el sopar, i se’l menjaven a la nit. Per una influència oriental a la hora de sopar seien en sofàs semicirculars i, el lloc d’honor de la taula era el del centre, oni seia el pare, cap de família. Per menjar només necessitaven una cullera perquè el menjar ja els hi venia tallat i l’agafaven amb les mans.
A Roma hi havia una gran predilecció per el vi. Els romans anaven a dormir aviat per a poder aixecar-se amb la sortida del sol.
Les làmpades romanes feien poca llum, per tant, només els servien per sopar, ja que per llegir i escriure els hi era massa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS