Hola

Páginas: 5 (1105 palabras) Publicado: 7 de enero de 2014
TEMA 10: LA SEGONA GUERRA MUNDIAL (1.939-1.945)
CAUSES DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL
Revenja alemanya pel Tractat de Versalles.
Bel·licisme de les ideologies feixisme i expansionisme nazi.
CAUSA IMMEDIATA: Hitler va ocupar Polònia.
Alemanya va fer créixer el seu exèrcit (gairebé no en tenia per culpa del Tractat de Versalles) i ningú no els hi deia res.
BÀNDOLS ENFRONTATS
POTÈNCIES DE L’EIX Alemanya, Itàlia, Japó i més tard es van afegir Croàcia, Romania, Bulgària...
ALIATS  França, Gran Bretanya, Bèlgica, Holanda, i més tard Rússia, Estats Units, Canadà i l’Amèrica llatina.
FASES DE LA GUERRA
GUERRA LLAMPEC
FASE EUROPEA  Alemanya envaeix una part de Polònia i l’ocupa, però Stalin ocupa la part oriental (de Polònia) i també Estònia, Letònia i Lituània. Després d’això, elsALIATS decideixen intervenir però Alemanya va ocupar Noruega i Dinamarca. Més tard, Hitler segueix envaint països i ocupa els Països Baixos, Bèlgica, Holanda, i al juny ocupa París i una gran part de França. França quedava dividida en dues parts, al nord ocupada pels alemanys, i al sud ocupada pels francesos.
BATALLA D’ANGLATERRA  A l’estiu de 1.940 Gran Bretanya es quedava sense aliats. El mateixany, va començar la batalla d’Anglaterra i els alemanys bombardejaven dia i nit Londres i els voltants, amb l’objectiu de desembarcar a l’illa, cosa que no van aconseguir. Des de Londres el general De Gaulle va portar a terme la resistència de França i un exèrcit de voluntaris que pretenien alliberar la França ocupada. Aquest exèrcit de voluntaris s’anomenava Maquis.
Al juny de 1.940 Itàlia vaocupar Grècia i Albània amb l’ajuda d’Alemanya.
Al juny de 1.941 Alemanya envaeix Rússia. Les tropes van arribar fins les portes de Moscou. Hi van arribar ràpidament degut a que Rússia no s’ho esperava pel pacte secret que tenien en comú. Rússia va resistir fins que fos hivern per aprofitar el fred i així tenir més opcions. Alemanya volia conquerir Rússia pels cereals i el petroli.

FASEMUNDIAL
Al juny de 1.940, Itàlia va entrar a la guerra amb els nazis i el mariscal Rommel va llençar una ofensiva ja que es volia dominar el Canal de Suez per a tenir un ràpid accés al petroli.
Un altre fet decisiu va ser l’atac per sorpresa del Japó a la base naval nord-americana de Pearl Harbor. Per aquest motiu els Estats Units van decidir afegir-se a la guerra per part dels ALIATS.
VIRATGE DE LAGUERRA
Els alemanys havien previst una guerra curta i eficaç, però la guerra es va allargar i amb l’entrada d’Estats Units, els ALIATS van començar a prendre posicions.
A Àfrica els britànics, sota el mariscal Montgomery, van vèncer a la batalla d’Alamein (novembre de 1.942). A Rússia, els alemanys foren vençuts després del setge d’Stalingrad, la fam i el fred van obligar als alemanys aretirar-se.
Els ALIATS van desembarcar a Sicília i van començar la conquesta d’Itàlia. Al juny de 1.943, Mussolini va ser enderrocat i els aliats van ocupar Itàlia.
Els partisans que lluitaven contra el feixisme van portar a terme la guerra d’Alliberament i van aconseguir l’alliberament de Roma.
DERROTA DE LES POTÈNCIES DE L’EIX
L’estiu de 1.942 Estats Units va intervenir en l’expansió de Japó i elsva aturar.
DESEMBARCAMENT DE NORMANDIA (6-6-1.944)
Sota el comandament del general Eisenhower, les tropes nord-americanes i britàniques van desembarcar a Normandia. En poques setmanes van arribar fins a París. Va ser la operació Bèl·lica més important de la guerra i va posar fi a la resistència alemanya. Van intervenir 4.000 vaixells. Aleshores van alliberar París i la França ocupada. Però elsalemanys van intentar una ofensiva contra Bèlgica que va fracassar (Batalla d’Ardenès). Es va alliberar Bèlgica, Holanda i Dinamarca.
En el front oriental, les tropes soviètiques van obtenir grans èxits i el 1 d’agost de 1.944 se situaven a les portes de Varsòvia.
L’abril de 1.945, Berlin va ser assetjada i bombardejada. Al 30 d’abril de 1.945 Hitler es suïcida i el 2 de maig va capitular...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS