hola

Páginas: 5 (1003 palabras) Publicado: 28 de abril de 2014


LA OFERTA I LA DEMANDA



Alex Faucha
Economia de l’empresa
1r Batxillerat A





Primerament per explicar la llei de la oferta i la demanda es necessari saber el significat d’aquestes dues:
-Oferta: és la quantitat de bens o serveis que el venedor posa a la venda. Quantitat d’oferta i preu es mouen en la mateixa direcció. Si el preu puja els venedors augmentaran la sevaoferta, en canvi si el preu baixa l'oferta també disminuirà. Quan baixa el preu d'un bé disminueix la rendibilitat que obté el venedor el que el portarà a orientar la seva activitat cap a altres tipus de béns. Les expectatives, segons quina siguin (pujada o baixada prevista del preu del bé, canvis de gustos, tendència a l'alça o a la baixa del cost dels factors, etc.), Poden afavorir o perjudicar laquantitat oferta. Una millora tecnològica comportarà una disminució del cost de fabricació, augmentant la rendibilitat del producte. Això impulsarà el venedor a augmentar la seva oferta.
-Demanda: és la quantitat de bens o serveis que els consumidors desitgen adquirir. Si un producte es posa de moda augmenta la seva demanda, mentre que si perd popularitat disminuirà la seva demanda. També calmencionar els dos tipus de béns que hi ha.
Bé substitutiu és aquell que pot satisfer la necessitat del consumidor pràcticament igual que el bé en qüestió (La margarina és un bé substitutiu de la mantega).
-Si puja el preu del bé substitutiu augmenta la demanda del bé (i el contrari si baixa). Si puja el preu de la mantega tendirà a augmentar la demanda de la margarina ja que molts consumidorssubstituiran la mantega per la margarina.
Bé complementari és aquell que es consumeix conjuntament amb el bé en qüestió (Raqueta de tennis i pilota de tennis).
-Si puja el preu d'un bé complementari baixa la demanda del bé (i el contrari si baixa). Si puja el preu de les raquetes de tennis disminuirà la demanda de pilotes, ja que algunes persones deixaran de practicar aquest esport.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
L'oferta i la demanda interactuen entre si fixant els preus i les quantitats de béns i serveis que es produiran. Això normalment es realitza de manera automàtica sense que sigui necessària una intervenció d'un agent extern.
Manipular l'oferta i la demanda és una cosa que els governssolen fer intervenint els preus. De vegades es vol que es consumeixi menys d'un bé en concret, com pot ser el tabac o la gasolina, això explica els alts impostos que solen suportar un i l'altre. En altres ocasions el que es busca és augmentar la demanda d'un bé, per al que se subvenciona. És el cas del transport públic o de l'educació universitària.







L'oferta i la demanda d'un bé od'un servei canvien segons el preu. Per exemple, un senyor vol comprar unes ulleres de sol . Li calen perquè el sol li molesta en el seu treball diari i per això està disposat a pagar bastant per les mateixes . Aquest senyor es dirigeix ​​al centre de la ciutat i veu que les ulleres de sol estan molt barates, pel que decideix comprar-ne dues. En baixar el preu la demanda d'ulleres de sol augmenta.Posem un altre exemple, un nen va al quiosc a comprar caramels, però quan arriba veu que els caramels han pujat de preu i valen molt més del que esperava. El nen decideix que a aquest preu no comprarà caramels i sí una xocolatina. És a dir, la quantitat demandada d'un bé o servei depèn del preu al qual estigui aquest bé en el mercat.
Una cosa semblant passa amb l'oferta. Posem per exemple que enJoan ha obtingut el seu primer treball en una fusteria i el seu cap li ofereix fer hores extres perquè les comandes es van acumulant. Aquestes hores extres es paguen més cares que les habituals i en Joan accepta perquè està estalviant per a un cotxe.
En canvi suposem una sala de cinema en la que la crisi afecta tota aquella gent que encara segueix volent anar al cinema però que està disposada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS