Hola

Páginas: 6 (1424 palabras) Publicado: 29 de junio de 2014
conquesta, de la necessitat d’espai, de l’ànsia de poder i de riquesa. El cas és que amb ells s’han perdut unes 300 llengües que parlaven i innombrables dialectes. Avui queden unes quantes comunitats d’indis en reserves, indrets generalment muntanyosos i més o menys «independents»: mantenen amb l’Estat relacions de cosoberania i els forasters que s’endinsen en una reserva tenen prohibit el pas encerts llocs que els nadius es reserven amb més intimitat. L’Estat, en compensació de les malvestats històriques, els paga una certa quantitat de diners que per a molts són suficients per viure, i aquesta mesura més aviat juga contra ells: viuen aïllats i sense cap estímul econòmic ni cultural, amb la qual cosa es van esllanguint com a individus i com a comunitats. Sembla que l’alcoholisme ésproblema habitual.

Joan Solà, fragment d’una conferència publicada dins Les claus del canvi lingüístic, Alacant, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, 2002.

1. Comprensió del text [3 punts]
a) Descriviu el tema i les parts bàsiques del text [1 punt]
b) Resumiu el contingut del text amb una extensió màxima de 10 línies [1 punt]
c) És aquest un text només expositiu? Justifiqueu lavostra resposta amb exemples concrets extrets del text. [0’5 punts]
d) Expliqueu quin ús fa
2. Anàlisi lingüística del text [3 punts]
a) [1 punt] Digueu com es pronuncien les consonants (les esses) subratllades.
1. els conqueridors: sorda o sonora?
2. al segle: sorda o sonora?
3. les Índies: sorda o sonora?
4. els nadius: sorda o sonora?
b) Escriviu un sinònim dels mots següents, d’acordamb el significat que prenen al text. [1 punt]
1. gairebé
2. rellevant
3. innombrable (al text: “innombrables”)
4. indret (al text: “indrets”)
c) Digueu quin tipus d’oracions subordinades són les que hi ha destacades en aquests fragments i quina funció sintàctica fan. [1 punt]
1. “Els conqueridors que van arribar aquí al segle XV es pensaven que anaven a les Índies i [...]”
2. “A l’hivernde 1838-39 l’exèrcit federal foragita més de 40.000 cheroquees (del territori de l’actual Geòrgia) per un interminable «camí de llàgrimes» que costarà la vida a diversos milers”
3. Expressió i reflexió crítica [4 punts]
a) La poesia de Miquel Martí i Pol ha aconseguit un gran ressò social. Explica-ho i raona-ho. (Extensió: 150 paraules) [2 punts]
b) Què opines sobre les qüestions que planteja eltext? Coneixes altres casos semblants (històrics o actuals)? Com es podrien
Qüestions
1.-
a) El tema del text és el procés de desaparició dels indis americans. Per tant, el títol és parcialment temàtic, perquè no podem saber a quins indis es refereix ni quins són els aspectes concrets relacionats amb aquests que es tractaran en el text.
El text és predominantment expositiu, perquè té lafinalitat de donar informació, d’explicar-la, de fer-la comprendre. Es tracta d’un fragment d’una conferència de Joan Solà publicada dins Les claus del canvi lingüístic. Amb tot, té aspectes argumentatius, com es veurà en la solució de la pregunta c) .
El text tracta les causes i les conseqüències de la desaparició dels pobles indígenes a Amèrica. L’esquema organitzatiu que presenta és de causa /conseqüència amb dues parts diferenciades:
La primera part, que correspondria als dos primers paràgrafs, parteix d’un problema inicial: Els «indis» americans són ja gairebé només un record, encara que han tingut un paper molt rellevant en la història del país. A continuació, el text exposa les causes històriques que expliquen el procés d’eliminació dels indis americans.
La segona partcorrespondria al tercer paràgraf, on s’explica la situació actual dels indis americans, les conseqüències del procés històric i les condicions en què viuen a hores d’ara.
b) Encara que van tenir un paper important en la història del seu país, actualment hi ha pocs indis americans. Els conqueridors van arribar a les seues terres en el segle XV i, a partir d’aquell moment, la història d’aquest poble fou la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS