hola

Páginas: 5 (1079 palabras) Publicado: 12 de octubre de 2014
El nostre lloc a l’Univers
1.De què està fet l’Univers?
Milions de cossos. Alguns els podem veure a simple vista i altres son invisibles a l’ull humà. Matèria fosca: no es pot observar. Univers esta format de galàxies. En cada galàxia hi ha milions d’estels, planetes y nebuloses. 75% hidrogen, 20% heli i 5% resta dels elements. El 90% que resta és matèria amb una composició i unespropietats que desconeixem, no emet radiació: matèria fosca.
2.Com està organitzat l’Univers?
Cúmul de Virgo: Està en un radi de 100 milions-anys llum de la terra. Hi ha unes 150 grans galàxies. Aquest cúmul domina completament el nostre diminut racó de l’Univers i atrau gravitacionalment el nostre Grup Local.
Grup Local: Grup d’unes 30 galàxies. Consisteix en 3 grans galàxies espirals envoltades degalàxies nanes.
Andròmeda: Es la galàxia important més propera a la nostra, la Via Làctea. Es creu que la nostra galàxia s’assembla bastant a Andròmeda. En conjunt, les dues galàxies dominen el Grup Local.
Via Làctea: Es la galàxia en la que vivim. Es una galàxia en forma d’espiral que conté al voltant de 200 bilions d’estrelles, incloent el nostre Sol.
3.L’Univers en moviment
Ni un sol àtomd’una galàxia queda immòbil ni un sol segon. La llei de la gravitació diu que els cossos s’atreuen, tant més com més pròxims estiguin i més grans sigui la massa.
Forats negres: l’atracció gravitacional més intensa es produiex als FN, que són concentracions de matèria d’altíssima densitat. Tenen un camp gravitacional tan gran que ni tan sols la llum, tot i la seva velocitat extraordinària, se’n potescapar.
Gairebé totes les galàxies que s’han pogut investigar amb un cert detall contenen al centre un forat negre. El que ocupa la Via Làctia s’anomena Sagitari A. (massa de 3 milions de sols, punt de no retorn 7,7 milions de km.
4.Del big bang al big rip
L’Univers es va originar fa uns 13.700 milions d’anys en una gran explosió: el big bang.
Efecte Doppler: Quan un objecte emet ones mentrees mou, aquestes ones es distorsionen. Si l’emissor s’hi acosta, l’ona es comprimeix i si se n’allunya, l’ona s’estira.
Si les galàxies s’allunyen les unes de les altres, cal pensar que en el passat van estar més a prop, i que al principi tota la matèria estava concentrada en una zona molt petita. El 1964 va arribar una radiació molt feble des de tots els punts de l’Univers, era l’eco del BigBang.

Futur: les prediccions són més aviat ombrívoles: l’energia fosca podria separar les galàxies les unes de les altres a distàncies que les farien pràcticament invisibles; i en la versió extrema, podria desmembrar les galàxies, els estels i els àtoms. Seria el big rip.
1.L’etapa d’inflació: L’Univers es va expandir ràpidament.
2. Formació de la matèria: Partícules subatòmiques que es vanrefredar i es van convertir en neutrons i protons. (s’acceleren fins aconseguir velocitats properes de la llum)
3.Els primers àtoms: desprès de 300.000 del big bang es van formar àtoms d’hidrogen i heli.
4.L’incendi de l’Univers: En combinar les partícules carregades i els fotons, la llum va poder viatjar lliurement per l’espai. L’Univers es va fer transparent i va sorgir la radiació còsmica defons.
5.La formació d’estels i galàxies: fa 400 milions d’anys desprès del big bang, zones de l’espai es van convertir en centres d’atracció gravitacional on al voltant es van crear nebuloses, planetes, i estels.
6.L’energia fosca: aquesta energia és la que accelera a les galàxies
5.L’origen dels elements
Estels més grans que el Sol generen carboni, silici, alumini o ferro.
6.L’origen delsistema solar
Fa 4.570 milions d’anys, en un braç d’una galàxia espiral un núvol de gas i pols es va començar a contreure. Alguns milios d’anys més tard aquella nebulosa s’havia transformat en un estel (Sol) i els seus planetes:
Supernova: Es una explotació estel·lar molt energètica correspon a la ultima etapa de l’evolució dels estels, la seva llum augmenta 10ala8 vegades i emet radiacions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS