hola

Páginas: 10 (2280 palabras) Publicado: 1 de diciembre de 2014
EL NAIXEMENT DE LA FILOSOFIA A GRÈCIA.
1.1. Marc històric i cultural.
El punt de partida del discurs racional és la predicció de l’eclipsi solar de l’any 585 aC., aquest discurs inclou ciència i filosofia. La racionalitat d’aquest discurs porta al pal del mythos al lógos, és a dir, del mite a la raó.
La geografia de la península grega i les ciutats-estat.
La península grega és moltmuntanyosa, per això, la població és concentrava en les valls. Les muntanyes aïllen la pólis o ciutat-estat que domina cada vall i inclou un sistema de govern propi. Cap lloc de la península té el mar a més de 90 km i això facilita la navegació i el comerç.
La navegació i el comerç.
El comerç usa lingots d’or i de plata, garantits pel segell de cada pólis. Així neix un mercat monetari. Els mercadersimpulsen tiranies més favorables als seus interessos. En la pólis marinera cal una legislació sobre el comerç, els impostos, la propietat, etc.
La societat i les colonitzacions.
La societat grega anterior al naixement de la filosofia era aristocràtica, rural i guerrera. Els ideals morals eren tradicionals i la noblesa es considerava hereva dels herois grecs, per tant, dipositària de la virtut. Elpoble no tenia cap paper especial. Les colonitzacions esperonen l’intercanvi d’idees i la llibertat de pensament, i afavoreixen el discurs racional.
La religiositat grega.
Les divinitats gregues no tenen més força i poders que els humans i són immortals. La semblança entre la conducta divina i la humana afavoreix l’humanisme, la semblança s’anomena antropomorfisme.
L’art a Grècia.
A la formacióde l’humanisme grec també contribueixen l’art, la literatura i l’educació física. El teatre, les tragèdies i els festivals religiosos mostren un ésser humà ferm i amb coratge, protagonista actiu de la seva pròpia vida, amb caràcter i voluntat.
Del mite al logos, l’inici d’una nova mentalitat.
Les cultures egípcia o babilònica estaven estàtiques amb una visió mítica del món controlada per unaelit de savis-sacerdots. La mentalitat o l’esperit grec neix en una nova societat oberta a les iniciatives comercial i polítiques dels mercaders. El discurs racional anomenat lógos vol explicar en primer lloc la phýsis o naturalesa; després, la filosofia se centra en la comprensió del món social, ètic i polític humà.
El discurs racional l’inicien els pensadors de les colònies de Jònia. Algunes deles respostes dels presocràtics semblen avui dia ingènues.

1.2. Phýsis i arkhé en els jònics.
Jònia és colonitzada pels grecs al segle XII aC. A Milet, arriben mercaderies i coneixements d’arreu de la Mediterrània, de la mar Negra i del Nil. Aleshores neix la filosofia. El discurs nacional estudia la naturalesa i s’interessa per allò més enllà del món sensible. Es fa la distinció intel·lectualentre ésser i aparença. La raó cerca allò que roman malgrat els canvis, l’arkhé o principi elemental del tot.
La noció d’arkhé suposa la delimitació i el descobriment d’un nou camp d’estudi, la phýsis o naturalesa, la qual inclou l’origen de l’univers o el principi de tot. El concepte de phýsis es refereix alhora al conjunt del cosmos o món natural i al procés pel qual una cosa es va autodesenvolupant.
Tales de Milet.
Per a Tales, filòsof, astrònom, matemàtic i legislador, la matèria primordial és l’aigua. Segons Tales, l’aigua és l’origen de totes les coses. La concepció de l’aigua es pot explicar a partir de l’observació. Així, l’aigua és present en el principi de la vida i en el continu moviment.

Anaximandre.
Amic i deixeble de Tales, va ser astrònoms, geògraf i geòmetra, tambéva ser l’autor del primer mapamundi i va explicar l’aparició dels humans. Per a Anaximandre, “el principi i element és l’indeterminat, sense definir-lo com a aire, aigua o qualsevol altre element”. L’arkhé del món és l’apeiron. Apeiron significa el tot infinit en l’espai i el temps, etern i sense cap determinació qualitativa. L’apeiron pot interpretar-se com una concepció més abstracta que la de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS