hola

Páginas: 13 (3012 palabras) Publicado: 12 de diciembre de 2014
Context històric

Nascut en una època de canvi molt important al voltant de 427 ac, Plató va viure la seva joventut sota els avatars de la Guerra del Peloponès. Sent fill d'una família noble i important en tema de saviesa, va rebre l'educació física intel·lectual dels joves de la seva època; és possible que hagi seguit les lliçons del heraclitano Cràtil. Plató desenvolupa la seva activitatfilosòfica després de la restauració de la democràcia, una democràcia que ha de fer front al declivi del poder militar i econòmic d'Atenes i en la qual l'aristòcrata Plató veurà un enemic, en consagrar la igualtat entre els ciutadans. L'any 407 va sobrevenir l'esdeveniment capital de la vida de Plató, la seva trobada amb Sòcrates. Sòcrates, el mestre, tenia llavors 63 i l'alumne, Plató, 20. Durantvuit anys, Plató va seguir les lliçons de Sòcrates perquè un dia, Plató es convertirà en un gran filòsof com ho va ser Sòcrates. Després de la mort de Sòcrates, Plató va viatjar a diferents llocs durant un parell d'any i l'any 387 va tornar a Atenes. El filòsof va romandre a Atenes i va haver de morir allí al voltant del 347 aC En aquest període final de la seva vida va continuar al capdavant del'Acadèmia i va escriure el Timeu, el Critias i Les lleis, que van quedar inacabades.

3.LAVIDADEPLATÓ  

3.1  Biografia

Plató va néixer a Atenes probablement al any 427 o al 428 a.C. La seva família pertanyia a l'aristocràcia atenesa. Els pares de Plató van ser Aristó i Perictione, que van tenir dos fills, Adimant i Glaucó i una filla, Potonoe. El veritable nom de Plató era Aristocles, peròli van anomenar Plató per l'amplada de les seves espatlles. 

A la mort del seu pare, Plató encara era petit, la seva mare va contraure matrimoni amb Pirilampo, amic de Pericles, deixant al seu càrrec l'educació de Plató. Va rebre una educació pròpia d'un jove atenès ben situat per després poder-se dedicar plenament a la política. Plató va tenir una educació acurada en tots els àmbits delconeixement. És possible que s'iniciés en la filosofia amb els ensenyaments del heracliteà Cràtil.

3.2 La influència de Sòcrates a la vida de Plató:

L'any 407, a l'edat de vint anys, coneix a Sòcrates. Sòcrates tenia llavors 63 anys i es convertirà en el seu únic mestre fins a la seva mort. Tant per les seves relacions familiars, com per vocació, Plató va tenir la intenció d'endinsar-se en la vidapolítica. Però va desistir ja que durant el règim dels trenta tirants el seus parents i coneguts el van convidar a participar en el govern. Ell creia que ells anaven a conduir a la ciutat de la injustícia que hi havia fins la justícia però les accions criminals iniciades pel nou govern van desil·lusionar a Plató; sobretot per l'intent de barrejar a Sòcrates (l'home que ell creia que era el mésjust del seu temps) en el despreniment de Lleó de Salamina (un exiliat del partit demòcrata) per condemnar-lo a mort. 

Els exiliats del partit democràtic es van refer sota la direcció de Trasíbulo i, amb el suport del poble atenès, van derrotar als oligarques. Al principi els homes del nou govern van utilitzar una gran moderació, votant una amnistia, per posar fi a la guerra civil. De nou Plató sesent inclinat a barrejar-se en els assumptes de l'estat; però passa que sota el nou govern té lloc el procés i condemna de Sòcrates: «vet aquí que gent poderoses porten als tribunals a aquest mateix Sòcrates, el nostre amic, i presenten contra ell una acusació de les més greus, que ell certament no mereixia de cap manera: va ser per impietat de manera que els uns van processar i els altres el vancondemnar, i van fer morir un home que no havia volgut prendre part en el criminal arrest d'un dels
amics d'aquells, desterrat llavors, quan, desterrats , ells mateixos estaven en desgràcia ». La injustícia de l'ordre oligàrquic i els errors de la democràcia condueixen a Plató a orientar el seu pensament en el sentit de trobar un fonament sòlid per poder instaurar un ordre just.

3.3 Els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS