hola

Páginas: 16 (3880 palabras) Publicado: 1 de febrero de 2015











1. La investigació històrica.

Molta gent creu que els fets que estudiem en Història estan escrits a les columnes i parets dels temples i dels palaus, als pergamins, als lligalls, a les cròniques i als llibres dels arxius o, fins i tot als baguls de rics tresors i que, per tant, la tasca de l'historiador es limita a trobar els documents i copiar-los o si caltraduir-los a la nostra llengua. Segons esta opinió el passat està preparat, esperant a ser contat. Però la realitat és molt més complexa. Fins que conclouen la seua investigació, els historiadors, com la resta dels científics, han de realitzar un rigorós procés de treball que s’inicia amb les idees prèvies sobre el tema triat, segueix amb la recerca i selecció de fonts; després, la seua anàlisi i laformulació d'explicacions provisionals que són contrastades amb les interpretacions de la historiografia científica. Les conclusions assolides seran el punt de partida de noves investigacions que enriquiran la comprensió del passat.


1.1. Què estudien els historiadors? Subjecte i objecte de la Història.

En les línies següents tractarem de comprendre què és la història, perquè pot servir, comtreballa l'historiador i quin és el valor de les seues conclusions, qüestions clau que ens permetran repassar conceptes, intercanviar opinions i començar a conéixer-nos.

Document 1.
Juli Cèsar va nàixer a Roma el 12/13 de juliol del 100 a C. en el si de la família patrícia Júlia. Gràcies a la influència del seu oncle Caio Mario, als 16 anys, fou nomenat  per a un càrrec polític religiósdel que va ser rellevat pel dictador Sila, amb el que s’enfrontà. Després de salvar la vida davant uns sicaris que el dictador havia enviat, va obtenir el perdó gràcies a la intercessió d’uns familiars de sa mare.  Un temps després es traslladà a Àsia on va combatre a Mitilene  El  73 a. C. va succeir al seu oncle  Caio Aurelio Cota  com a  pontífex i el 70 va servir com a qüestor a la provinciad’Hispània i després com edil curul a  Roma.
El  63 a. C. va ser elegit  praetor urbanus en obtindre més vots que la resta de candidats. Quan acabà la seua missió serví com a propretor a Hispània, on dirigí una breu guerra  contra els lusitans. El 59 a. C. va ser elegit cònsol  amb el suport dels seus aliats polítics, Pompeu i Cras, amb els que Cèsar formà el I Triumvirat.
Després del seuconsolat va ser designat  procònsol  de les províncies de Gàl·lia Transalpina, Il·líria I Gàl·lia Cisalpina. El seu govern es caracteritzà per una política molt agressiva amb la que va sotmetre a diversos pobles en la Guerra de les Galias, que finalitzà quan derrotà a la Batalla d'Alesia  els últims focus d'oposició. Les seues conquistes estengueren l’imperi romà sobre els territoris actuals deFrança, Bèlgica, Holanda i part d’Alemanya. Va ser el primer general romà a penetrar en els inexplorats territoris de Britània i Germania.(...)
Reelaborat a partir de Wikipèdia

1. a) Assenyala quina és la font d’informació i el tema central del document i indica’n quins aspectesdestaca. b) Situa el text en el temps i l’espai, indicant el segle i els territoris on es desen volupa. c) Anota i els càrrecs polítics i les guerres que figuren al document. d) Explica el significat que en el text tenen :
dictador, cónsul, pretor, magistral, edil curul, I triumviratDocument 2




















































1.2. Les empentes del passat. Les fonts històriques
Les restes materials són una de las fonts històriques més valuoses, sobretot per conèixer millor els pobles dels quals tenim pocs testimonis escrits o no en tenim cap.
Document 3


Uns ibers...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS